Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Clients de plàstic. Els comerços de Barcelona tindran una targeta de fidelització

Val més tard que mai. A la tardor els comerços de proximitat i els mercats municipals de Barcelona disposaran d’una targeta client. És una reivindicació històrica del sector

Maite Curto

Whatsapp

L’últim informe d’hàbits de consum i pols d’atractivitat comercial elaborat per l’Ajuntament de Barcelona conclou que el 94% dels habitants de la ciutat compren els productes habituals d’alimentació als comerços i mercats del seu barri de residència i el 70% fa el mateix amb els productes no alimentaris. Potser aquesta evidència és el que ha fet posar-se les piles al consistori per impulsar i fer realitat una demanda històrica del sector comercial: la creació d’una targeta unificada de fidelització dels clients. Es dirà «Viba Barcelona», un nom basat en el concepte «Viu a Barcelona, viu al barri» i començarà a funcionar aquesta tardor en una primera fase en un miler de botigues i mercats de l’Eixample. L’objectiu és que estigui implantada al barri de cara a les compres de Nadal i que posteriorment el seu ús es vagi ampliant gradualment a altres districtes de la ciutat a mesura que les entitats comercials i de paradistes dels mercats s’afegeixin a la iniciativa.

Amb la targeta «Viba Barcelona» es pretén incentivar les compres als comerços de proximitat, ja que els seus usuaris tindran un descompte mínim de l’1% del valor de la compra feta i, a partir d’aquí, cada eix comercial, botiga o mercat podrà afegir-hi ofertes, sortejos, promocions i beneficis addicionals.

El client podrà bescanviar els punts i descomptes acumulats a partir de la següent compra, en un inici, en el mateix establiment. A més tindrà descomptes en centres municipals dels àmbits de la cultura i els esports. Aquesta targeta electrònica de plàstic també tindrà el seu format digital. Es podrà utilitzar mitjançant una aplicació als dispositius mòbils alhora que s’activarà una pàgina web en què l’usuari registrat podrà consultar el saldo de punts acumulats i les diferents ofertes. D’aquesta manera les botigues de barri poden aprofitar els avantatges del màrqueting digital per donar-se a conèixer i ampliar la seva clientela.

‘Viba Barcelona’ vol incentivar les compres als comerços i mercats de la ciutat

«Viba Barcelona» és fruit de l’acord entre associacions de botiguers, eixos comercials, mercats municipals i l’Ajuntament de Barcelona. Tots els tipus de comerç han impulsat aquesta iniciativa que, encara que sembli passada de moda, a les poblacions on ja fa temps que s’han implantat targetes similars, s’ha demostrat que són efectives i molts dels clients nous acaben convertint-se en habituals. És per això que aquest tipus de targetes s’entenen en àmbits tan diferents com supermercats, tota mena de comerços, benzineres i, fins i tot, companyies aèries.

Hi ha molta competència i les marques volen formar part del que es diu quota de cartera, és a dir, de les targetes que el client porta al damunt. Aquí no es tracta de finançar les compres com les targetes de crèdit o de dèbit sinó d’un benefici mutu pel client i per la botiga. Ho té molt clar el professor de màrqueting aplicat al comerç a l’escola Escodi, Andrés Torres, qui destaca que amb les targetes de fidelització el comerciant rep informació i a canvi li dóna al client un element tan tangible com és un descompte en la seva compra.

Amb les targetes de fidelització el comerciant rep informació i el client descomptes

Com més dades té una botiga sobre com són els seus clients, millor pot satisfer les seves necessitats i llavors la relació és més duradora i això és el que realment interessa. I és que el botiguer pot extreure molta informació a partir de les targetes de fidelització dels seus clients, ja que aquestes són una gran font de dades: el venedor sap què compra cada client, amb quina freqüència ho fa i quants membres té la unitat familiar. Recopilant aquestes informacions es poden enviar missatges personalitzats adaptats a cada client com ara felicitacions d’aniversari, recordatoris del saldo de punts i de descomptes o comunicar promocions.

Amb aquesta tècnica es potencia la tornada del client a la botiga. Això demostra que les targetes de fidelització són una eina de gestió dels comerços i de comunicació àgil i directa amb què els botiguers poden donar a conèixer els seus productes i serveis. Sembla, doncs, que amb tots aquests beneficis tenim targetes client per anys.

*Maite Curto és periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.

Temas

Comentarios

Lea También