Com salvar el turisme? Apostant per la tecnologia i oferint destinacions sostenibles

Temporada d’estiu. La pandèmia s’allarga i el turisme desapareix. Experts del sector turístic estudien com atreure al viatger del futur i la solució està en la tecnologia i la sostenibilitatub contraLa mirada

16 julio 2021 18:10 | Actualizado a 17 julio 2021 06:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest serà un altre estiu sense turistes estrangers? El sector turístic català dóna per perdut aquest inici de temporada pel que fa al turisme internacional i ho fia tot als mesos d’agost i setembre. Ningú vol tornar a passar un altre estiu amb la majoria d’hotels tancats i els aeroports gairebé buits. Quan veiem la llum o teníem l’esperança de veure-la ha arribat la variant delta del coronavirus amb tota la seva ràbia fent estralls a tot arreu. Holandesos, belgues, francesos i alemanys que habitualment fan les vacances al juliol a casa nostra no paren d’anul.lar les seves reserves. S’ha arribat a repatriar turistes i des de Brussel·les es recomana no viatjar a casa nostra. Mentre una part de la població té ganes de tornar a viatjar n’hi ha una altra que és molt prudent. Per tot plegat, el sector té posades les seves esperances en les reserves d’última hora i en el turista nacional que valora cada vegada més les destinacions locals.

Davant d’un segon estiu gairebé sense activitat turística, els experts i empresaris del sector preveuen un boom de viatges de cara l’any vinent. Molts països com el nostre en el que el turisme té un gran pes en l’economia faran el possible per atraure visitants oferint experiències i activitats diferents i úniques per quedar-se amb gran part del pastís.

Segons aquests experts, el futur del turisme passa per la tecnologia del sector i la sostenibilitat dels destins, d’aquesta manera es donarà resposta a les necessitats del nou visitant. M’explico: ara tenim accés a un gran volum d’informació, ens documentem abans d’escollir un destí i busquem i rebusquem opinions d’altres viatgers per fer la tria final. La tecnologia ha canviat la nostra manera de viatjar. Cada vegada som més exigents i volem serveis personalitzats que s’adeqüin als nostres gustos i necessitats. Aquí és on entra la transformació digital i és que la implantació de sistemes intel.ligents i l’anàlisi del gran volum de dades rebudes permetran comprendre millor al viatger i conèixer els seus interessos posant-lo en el centre de tota l’activitat perquè tingui la millor experiència possible.

Respecte a la sostenibilitat, cada vegada hi ha més conscienciació dels efectes devastadors que han provocat en el planeta anys i anys de turisme massiu i mal gestionat: elevada contaminació en reserves naturals, construcció de grans edificis d’hotels que malmeten el paisatge, canvis d’usos d’edificis sencers per convertir-se en immobles destinats a turistes desplaçant a la població local...Per això cada vegada té més pes un estil de turisme sostenible en tots els àmbits: socioeconòmic, mediambiental i territorial. Només cal descobrir sense destruir, conèixer sense embrutar i consumir sense contaminar. Així doncs, quan es visita un lloc és bàsic informar-se sobre els costums, respectar la seva cultura, conservar els monuments i el patrimoni, moure’s en bicicleta o en transport públic, donar suport a l’economia de la zona comprant productes locals i menjar aliments típics i autòctons. Així tothom en surt beneficiat: mínim impacte ambiental, ingressos econòmics per les comunitats locals, conservació del patrimoni i una gran experiència que enriqueix al visitant. De fet ja hi ha destinacions que tenen el certificat de turisme sostenible i el govern espanyol està dissenyant una estratègia per impulsar-lo d’aquí al 2030.

També per recuperar el sector turístic s’ha creat una xarxa de destinacions turístiques intel.ligents que neixen de la necessitat d’oferir al viatger una sèrie de serveis diferencials i molt competitius. Unifiquen una infraestructura tecnològica d’avantguarda, desenvolupament sostenible del territori, accessibilitat per a tots que facilita la integració del visitant amb l’entorn i incrementa la qualitat de l’experiència al destí i millora la qualitat de vida dels residents.

Així doncs, apostem per la transformació tecnològica i la sostenibilitat per fer de casa nostra un destí amb valor afegit que atregui al futur turista.

Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.

Comentarios
Multimedia Diari