Crida al sector de la llet

Catalunya necessita organitzacions potents per defensar el sector lleter

19 mayo 2017 23:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dilluns a la tarda, a Madrid, s’havia convocat, des del Ministeri d’Agricultura, una reunió amb els consellers i conselleres del ram agrícola i ramader per tractar el tema del sector làctic, les quotes lleteres del qual finalitzen el proper dia 31 de març d’aquest 2015. Aquest règim de quotes es va instaurar l’any 1984 per la UE, per limitar la producció de llet a Europa i intentar mantenir uns preus rendibles pel productor.

És evident que aquella mesura no ha donat els seus resultats proposats, i el productor lleter ho ha passat més malament que bé, especialment en aquests últims anys. En aquest sector lleter tinc clar que qui sempre ha estat la baula més feble de la cadena ha estat el productor, el ramader, que sempre ha hagut de lluitar per aconseguir un preu just. Al mes d’octubre del 2014, un 2,7% de la llet es ven per sota de 0,55 cèntims; un 46,7% es ven entre 0,55 i 0,65 cèntims, i un 50,6% es ven per sobre dels 0,65 cèntims. Malgrat això, malgrat aquestes dades, el dia 31 de març pot planar una amenaça sobre el nostre sector lleter per la desaparició de les quotes. Tinc el coneixement directe del patiment i neguit que això esta provocant en aquests moments en el nostre sector, sobretot en el productor, i em pertoca fer tot allò que estigui al meu abast per ajudar-lo.

Tenim solucions? Sí. Rotundament sí. M’explico. En primer lloc, tinc la confiança i la convicció que aquests anys han estat també de transformació –molt dura– del sector. I això ha estat bo. S’han concentrat moltes explotacions. Fixeu-vos: 4.329 explotacions, amb una quota de 534.691 TN l’any 1992, a 786 explotacions, amb 542.090 TN de quota l’any 2013.

En els propers dies s’aprovarà un nou paquet lacti, amb l’objectiu de fer el sector més competitiu davant l’alliberament de les quotes. Però això no ha de ser obstacle perquè a casa nostra fem el que hem de fer per millorar la nostra competitivitat i ampliar la nostra presència al mercat mundial.

Hem de treballar les inspeccions, la venda a pèrdues, pel codi de bones pràctiques entre tots els agents –vull recordar que a Catalunya som pioners en aquest àmbit, i mirall de moltes altres parts de l’Estat i d’Europa–; hem de fer campanyes de promoció de la llet i dels productes làctics derivats, i la promoció de productes làctics amb DO o IGP i, segurament, molt més. Però hi ha dues coses sobre les quals crec que avui cal cridar l’atenció dels ramaders del sector de la llet, de les cooperatives, de les organitzacions de representació agrària, de la indústria i de l’administració.

Crec que una manera d’ajudar és constituir Organitzacions de Productors, i Agrupacions o Associacions d’Organitzacions de Productors. És l’eina que la UE vol i demana com a interlocutors.

En aquest sentit el govern de Catalunya tot just acaba d’aprovar el projecte de llei de les interprofessionals a Catalunya per impulsar instruments operatius i eficaços per al nostre sector productiu i per ajudar a la seva competitivitat.

Que cadascú jutgi... Jo intentaré convèncer per crear i fer funcionar les nostres organitzacions de productors a Catalunya. Aquest article en vol ser una crida.

Comentarios
Multimedia Diari