D'amagat

Si ens hem de tornar a amagar com en temps de la dictadura, tots hi sortim perdent

25 septiembre 2017 11:16 | Actualizado a 25 septiembre 2017 11:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Durant el franquisme es van perseguir aquells catalans que no pensaven i obraven com els poders legals del moment havien imposat. Existien lleis i per aquelles lleis es podia empresonar i condemnar. I per aconseguir alguns objectius contraris a la llei, els qui no pensaven igual, ho havien de fer d’amagat. 

En morir el dictador, es va arribar a una entesa entre les parts i es va signar una Constitució. Els catalans van acceptar-la de bon grat mentre els mantenidors de les lleis passades i que s’hi sentien identificats, molts es van abstenir de pronunciar-se. Per ells era massa agosarat acceptar la igualtat per a tots i preferien millor el passat que l’equanimitat per al futur. I vet aquí que els resultats foren referendats majoritàriament a Catalunya, amb més vots que a la resta de l’Estat.

Per als catalans, aquella realitat suposava avançar després de la repressió viscuda durant la dictadura. No significava el mateix per als qui amb les lleis del franquisme vivien còmodament. 
La nostra realitat actual (Junts pel Sí, CUP i Podem) és ben semblant que durant l’autocràcia. Les llibertats d’expressió són perseguides, els periòdics controlats, la propaganda retirada i els alcaldes encausats; la nostra gent no pot actuar segons la voluntat majoritària i reglamentada pels seus polítics perquè la llei no ho permet. Analogies del destí i fatídica conclusió; la majoria dels catalans s’han de tornar a amagar, com en aquells temps, per dir, pensar i actuar. Les lleis actuals permeten manifestacions exhibint símbols del passat i salutacions hitlerianes, però no accepten allò que la majoria dels votants catalans desitgem. Si per aconseguir-ho ens hem d’amagar com en temps dictatorials, no solament els catalans, sinó tots, hi sortim perdent.

Comentarios
Multimedia Diari