Declara't feliç

El contribuent pot marcar alhora la casella de l´Església i la de la X solidària

19 mayo 2017 22:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La declaració de la renda és un tràmit important. Cada any per aquestes dates toca passar comptes amb l’Estat per comprovar si els impostos que hem anat pagant al llarg de tot l’any s’ajusten amb el que realment ens toca segons els nostres ingressos i patrimoni. Normatives, esborranys, gestors, deduccions... El procés pot acabar sent complex malgrat els esforços de l’Agència Tributària. Hi ha, però, un aspecte molt rellevant que encara està envoltat de certa confusió tot i la seva senzillesa: amb la declaració podem fer que una part dels nostres impostos es destini a finalitats socials. I sense que ens costi ni un euro més.

Des de Creu Roja demanem a la ciutadania que marqui la casella d’activitats d’interès general considerades d’interès social, l’anomenada X solidària, a la seva declaració de la renda. D’aquesta manera el 0,7 per cent dels impostos del contribuent es dedicaran a fins socials i ONG i institucions com Creu Roja rebran una important font d’ingressos per continuar desenvolupant la seva tasca. Aquests diners sempre provenen dels impostos que el contribuent ha d’abonar igualment, de manera que no li suposa cap tipus de cost addicional. En el conjunt de l’Estat, l’any passat en el 47 per cent de les declaracions no va marcar aquesta casella. I què passa aleshores? Doncs que aquest 0,7 per cent dels nostres impostos anirà a parar als pressupostos generals de l’Estat. És a dir, delegarem a l’Estat la decisió sobre el destí d’aquests diners en un país on la despesa en protecció social està molt per sota de la mitjana europea i on realment hi ha moltes persones que necessiten la solidaritat de la societat.

Moltes vegades les explicacions al voltant de la X solidària van acompanyades d’informacions sobre la coneguda casella de l’Església catòlica. En contra del que molta gent creu, el contribuent pot perfectament marcar les dues caselles i aleshores l’1,4 per cent dels seus impostos es repartirà entre les organitzacions socials i la Conferència Episcopal Espanyola. Les dues opcions són, per tant, ben compatibles. Mitjançant els diners provinents de l’IRPF, l’any passat Creu Roja va desenvolupar un total de 23 projectes al conjunt de la província, amb els quals es van atendre les necessitats de 9.183 persones: infants, joves, famílies, persones grans, persones sense sostre, dones en situació de vulnerabilitat, etc. Bona part d’aquests projectes estan finançats íntegrament o en gran manera amb els diners provinents de l’IRPF. La tasca de Creu Roja se suma a la d’altres organitzacions que treballen al territori per a les persones vulnerables.

Per tot plegat, i seguint la campanya promocional de la Plataforma del Tercer Sector, instem tots els lectors que facin la declaració de la renda a marcar la X solidària i declarar-se feliços, perquè sabran que amb un simple gest estaran ajudant molta gent.

Comentarios
Multimedia Diari