Más de Opinion

Defensar la indústria i el Baix Penedès

El sector industrial és estratègic per la comarca. Perdre’l ens condemnaria a viure només dels serveis 

JAUME CASAÑAS

Whatsapp
JAUME CASAÑAS

JAUME CASAÑAS

Aquests dies estem veient mobilitzacions per part dels treballadors de la multinacional d’origen francès Saint-Gobain, coneguda tradicionalment a la comarca com «la Cristalera».

Fa unes setmanes rebien la malaurada notícia de les intencions que tenia l’empresa per tancar una part de les instal·lacions i que de retruc condemna, en un futur no gaire llunyà, al tancament del conjunt de la factoria.

La Cristalera va ser una de les primeres grans indústries que es van instal·lar a la comarca a principis de la dècada dels setanta. Una inversió que va produir una diversificació econòmica en una comarca que principalment es dedicava a l’agricultura, vinya sobretot, i al turisme estacional. La Cristalera va fer que el sector secundari guanyés pes a la nostra comarca.

Amb el pas dels anys, altres indústries van seguir el seu exemple i el cas IDIADA Applus+ representa el relleu del lideratge del sector industrial al Baix Penedès. El sector industrial és estratègic per la comarca, pel present i també pel seu futur.

El cas de la Cristalera ha posat a la llum la fragilitat industrial de la nostra comarca, perdre Saint-Gobain, no ens ho podem permetre com a comarca, no només pel present dels seus treballadors, sinó pel futur de les seves famílies i del conjunt de la comarca.

La nostra comarca continua presentant un esquema econòmic marcat pel sector serveis on el turisme estacional i la residencialització continuen traçant el camí. El sector primari, l’agricultura, cada cop és més residual, però no és menys important, i cal posar en valor els pagesos que continuen treballant els camps, el nostre paisatge. I per acabar, el sector industrial, on IDIADA i la SaintGobain lideren aquest sector a la comarca.

Tres sectors

Perdre el sector industrial condemnaria la nostra comarca a viure únicament del sector turístic i de serveis, i aquesta especialització no seria una bona notícia. Cal buscar un equilibri entre els tres sectors, sense condemnar, a priori, cap dels tres. Ens calen tots, en la correcta mesura que ens permetin gaudir del nostre territori, però defugint de prejudicis atrapats en uns contextos que defugen de la realitat tal com és.

Defensar la continuïtat de Saint Gobain a l’Arboç és defensar la indústria de la comarca i, de retruc, defensar el seu futur. I en aquest cas hem d’anar #TotsAUna, classe política, societat civil, i el Baix Penedès en el seu conjunt.

Des d’aquí enviar tot el suport a la gent que es mobilitza aquests dies per evitar el tancament la divisió de Glass i no posar en perill la de Sekurit a mitjà termini i també a les seves famílies.

Temas

  • Línea abierta

Comentarios

Lea También