Más de Opinión

Dia mundial de la justícia social

La migració sempre ha existit però ara sorgeixen noves formes, com els refugiats

Conxa Manrique Carrasco

Whatsapp

La justícia social està basada en la igualtat de drets per a tots els pobles i l’accés als beneficis del progrés social i econòmic, sense discriminació. És per això que els esforços de la comunitat internacional en els àmbits de l’eradicació de la pobresa, la promoció de la plena ocupació i el treball digne, la igualtat de gènere i l’accés al benestar social i la justícia per a tots, prevé conflictes entre grups socials, construeix tolerància, acceptació i pau.

Està demostrat que hi ha una forta relació entre el desenvolupament social i la justícia social, d’una banda, i la pau i la seguretat de l’altra. No poden existir l’un sense l’altre.

Tot i que la migració sempre ha existit, ara sorgeixen noves formes com els refugiats, els desplaçats interns i les víctimes del tràfic de persones i la xenofòbia. Així, doncs, després de tres anys de l’inici del conflicte a Síria, més de 3 milions de persones s’han convertit en refugiades, han abandonat les seves cases i han buscat un refugi segur en països veïns com el Líban, Jordània, Iraq, Turquia o Europa.

La majoria dels refugiats volen tornar a casa, per a altres el futur passa per continuar cap a Europa. El camí mai no és fàcil, ja sigui a través de la Mediterrània o del nord d’Àfrica. Un trajecte en què les persones poden trobar-se amb la mateixa pobresa o violència de les persones que fugen, assetjades pel rebuig o les màfies.

Cal posar-se en la pell de l’altre per entendre quines esperances i quins desitjos els mouen a deixar la seva terra, la seva família; de quines situacions busquen escapar.

Aquest és el cas de molts dels immigrants que arriben a Europa des dels països subsaharians, on les comunitats s’enfronten als devastadors efectes de conflictes enquistats, violacions dels drets humans i situacions de pobresa i fam causades per la inseguretat.

Els conflictes bèl·lics destrueixen els pobles i la majoria de vegades són generats per interessos geopolítics o econòmics.

És per això que cal celebrar a nivell mundial aquest dia, 20 de febrer, per conscienciar-nos que el problema existeix i que cada pas que fem compta i té el seu impacte.

Temas

  • OPINIÓN & BLOGS

Comentarios

Lea También