Dia mundial de la justícia social

La migració sempre ha existit però ara sorgeixen noves formes, com els refugiats

19 mayo 2017 23:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La justícia social està basada en la igualtat de drets per a tots els pobles i l’accés als beneficis del progrés social i econòmic, sense discriminació. És per això que els esforços de la comunitat internacional en els àmbits de l’eradicació de la pobresa, la promoció de la plena ocupació i el treball digne, la igualtat de gènere i l’accés al benestar social i la justícia per a tots, prevé conflictes entre grups socials, construeix tolerància, acceptació i pau.

Està demostrat que hi ha una forta relació entre el desenvolupament social i la justícia social, d’una banda, i la pau i la seguretat de l’altra. No poden existir l’un sense l’altre.

Tot i que la migració sempre ha existit, ara sorgeixen noves formes com els refugiats, els desplaçats interns i les víctimes del tràfic de persones i la xenofòbia. Així, doncs, després de tres anys de l’inici del conflicte a Síria, més de 3 milions de persones s’han convertit en refugiades, han abandonat les seves cases i han buscat un refugi segur en països veïns com el Líban, Jordània, Iraq, Turquia o Europa.

La majoria dels refugiats volen tornar a casa, per a altres el futur passa per continuar cap a Europa. El camí mai no és fàcil, ja sigui a través de la Mediterrània o del nord d’Àfrica. Un trajecte en què les persones poden trobar-se amb la mateixa pobresa o violència de les persones que fugen, assetjades pel rebuig o les màfies.

Cal posar-se en la pell de l’altre per entendre quines esperances i quins desitjos els mouen a deixar la seva terra, la seva família; de quines situacions busquen escapar.

Aquest és el cas de molts dels immigrants que arriben a Europa des dels països subsaharians, on les comunitats s’enfronten als devastadors efectes de conflictes enquistats, violacions dels drets humans i situacions de pobresa i fam causades per la inseguretat.

Els conflictes bèl·lics destrueixen els pobles i la majoria de vegades són generats per interessos geopolítics o econòmics.

És per això que cal celebrar a nivell mundial aquest dia, 20 de febrer, per conscienciar-nos que el problema existeix i que cada pas que fem compta i té el seu impacte.

Comentarios
Multimedia Diari