Dies de compres en temps de pandèmia: Els botiguers busquen nous canals per animar el consum

23 noviembre 2020 09:20 | Actualizado a 29 noviembre 2020 19:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El novembre és el mes dels descomptes. Hi ha tres dates que els comerciants tenen assenyalades en vermell als seus calendaris: l’11 de novembre (Dia del Solter), el Black Friday i el Cyber Monday.

El Dia del Solter ja s’ha celebrat i amb molt d’èxit, per cert. Aquesta jornada va néixer a la Xina com a alternativa al Dia de Sant Valentí. És el festival de descomptes més gran del món i el dia de l’any de més vendes per internet amb grans ofertes en tots tipus de productes que aporta beneficis astronòmics al gegant xinès del comerç electrònic Alibaba i la seva plataforma Aliexpress. Cal tenir en compte que aquest any els descomptes s’han allargat uns quants dies convertint-se en un festival global de compres i això ha fet que s’hagin batut tots els rècords amb vendes per un valor de 62.800 milions d’euros.

La segona data comercial per excel·lència del mes de novembre està a punt d’arribar: el 27 de novembre, dia en què aquest any se celebra el Black Friday, una jornada d’origen nord-americà concebuda per estimular el consum l’endemà d’Acció de Gràcies. També s’ha exportat arreu del món i el seu gran èxit fa que s’hagi passat de ser una jornada d’ofertes a una setmana de descomptes o fins i tot a un mes sencer de productes rebaixats. Però per si se’ns passa per alt, només tres dies després arriba al Cyber Monday, el dia d’ofertes en exclusiva a les compres online.

Són tres jornades que cada vegada aprofiten més persones per avançar les compres dels regals de Nadal a preus més assequibles. Per tant, l’únic que hi surt guanyant és el client ja que els botiguers tenen les vendes de Nadal assegurades però si aquestes tenen descomptes, es redueix el seu marge de benefici.Tot i així, m’atreveixo a dir que molts comerciants s’afegiran al Black Friday després d’un any nefast i amb força acumulació d’estoc de productes per l’obligació de tancar durant l’estat d’alarma i ara les restriccions d’aforament i limitacions de la superfície comercial. Aquestes mesures, juntament amb la crisi econòmica que pateixen moltes famílies i la incertesa del futur més immediat, fan que els ànims dels consumidors no passin pel seu millor moment, fet que no ajuda a incrementar les vendes.

És per això que enguany els botiguers s’han d’esforçar de valent per motivar els compradors i atraure’ls als seus comerços, i és que la por als contagis fa que veiem els establiments força buits. A més, durant el confinament, molts consumidors van començar a comprar per internet i mantenen aquest hàbit de consum. Tot això fa pensar que aquest pròxim Black Friday serà el més digital de tots i es convertirà en el primer Black Cyber Friday, és a dir, que serà una jornada en la qual la majoria de compres amb descomptes es faran per internet. Per tant, si volen vendre, els botiguers es veuen gairebé obligats a combinar la botiga física amb el comerç online. Ho poden fer creant una web pròpia o participant en un marketplace, un centre comercial virtual amb diferents venedors. Però també poden desmarcar-se de la competència adoptant noves vies de creativitat comercial dirigides a les persones amb dificultats per accedir a l’entorn digital o a la població de risc com és el cas de la venda telefònica que no ha parat d’augmentar des del confinament. Amb aquest canal es combina l’assessorament que trobem a les botigues físiques a través del telèfon amb la comoditat del comerç online d’entrega a domicili de la compra. I per evitar l’acumulació de persones a les botigues també s’està utilitzant molt l’anomenat whats and collect que és fer la comanda a la botiga de confiança mitjançant un missatge de Whatsapp i anar a recollir-la sense cues a una hora convinguda. Són diferents maneres de vendre per adaptar-se als nous hàbits de consum que tot fa pensar que no són temporals sinó que conviuran amb nosaltres. I això és bo perquè si els botiguers amplien el ventall de canals de venda tindran més vies per donar a conèixer els seus productes als clients habituals i guanyar-ne de nous.

Maite Curto: Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.

Comentarios
Multimedia Diari