Distància, mans, mascareta (2)

Un camí diferent per la segona desescalada. Potser arribarà una tercera onada o potser no, però a hores d’ara tots els francesos saben què podran fer i què no cada dia i cada hora durant els pròxims dos mesos

30 noviembre 2020 05:10 | Actualizado a 11 febrero 2021 20:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquests dies em pregunten sovint: «Com és que encara no han obert els bars i restaurants a França?» Doncs no, no han obert i no obriran fins al final de la desescalada, mai abans del 20 de gener. «I les pistes d’esquí?» Doncs no, si més no per les vacances de Nadal. Dos dels sectors que concentren durant aquestes setmanes gran part de la seva xifra de negoci anual, romandran tancats i barrats.
La meva resposta sempre és la mateixa: «Sabeu que hi ha una pandèmia mundial i que cal limitar els contactes?» Tampoc a França ningú no volia parlar d’un segon confinament (ni què és més lleuger que l’anterior) i finalment hi va arribar. I és que la segona onada del coronavirus va fer saltar totes les alarmes amb una ocupació hospitalària rècord, superior a la primera onada a moltes regions, que ha provocat fins i tot el trasllat d’alguns malalts greus, més estables, a centres sanitaris d’Alemanya.

Les primeres mesures territorials adoptades per ajuntaments o prefectes, no van funcionar per frenar el ritme de contagis. I el toc de queda amb el tancament de bars i restaurants a les 21 hores, es va veure insuficient.

Així les coses, el tancament d’aquests locals continuarà. «Una decisió difícil però necessària» perquè es tracta «d’indrets amb una contaminació viral elevada», en opinió del primer ministre, Jean Castex. En el cas de les estacions d’esquí, només serà possible anar-hi «per aprofitar l’aire pur de les nostres belles muntanyes», sense cap equipament col·lectiu disponible, ni serveis de restauració, i per descomptat sense remuntadors, va afegir.

Els establiments afectats pel tancament poden triar entre un ajut de fins a 10.000 € o un ingrés equivalent al 20% de la facturació

Com expliquen els metges des de fa mesos, ha quedat clar que el coronavirus no és ni als bars, ni als restaurants, ni a les estacions d’esquí. Aquest virus és dins les persones i és el nostre comportament, massa sovint sense distància ni mascareta durant el temps que passem en aquests establiments, el que propicia en primera instància els contagis, i dies més tard les hospitalitzacions i malauradament les morts.

La majoria dels locals compleixen la normativa, la majoria de la ciutadania entén com s’ha d’actuar. Malgrat això, la disbauxa d’uns pocs resulta un perill per a la resta, i quan els contagis creixen exponencialment el sistema de detecció i rastreig dels contactes es veu ràpidament desbordat. L’experiència de la primera onada ha estat determinant perquè els francesos hagin triat un camí diferent per aquesta segona desescalada.

Els que ens vam formar com a periodistes anys enrere, tenim un llibre de referència, El mitjà és el missatge de Marshall McLuhan, un dels grans teòrics de la comunicació del segle passat. Un missatge que amb les noves tecnologies queda esbiaixat perquè nosaltres, i especialment les generacions més joves, ens hem convertit cadascú en un mitjà amb capacitat de transmetre informació constantment només amb el poder d’un telèfon mòbil.

El president francès, Emmanuel Macron, no vol ni imaginar el fracàs estrepitós que suposaria un tercer confinament, amb unes eleccions regionals i departamentals, inicialment previstes al març però que probablement s’ajornaran fins al juny, i ha pres el control del mitjà i del missatge. L’objectiu és acabar amb el desgavell informatiu institucional amb fermesa, claredat i interlocució amb els sectors més afectats.

Macron no vol ni imaginar el fracàs que suposaria un tercer confinament, amb unes eleccions regionals i departamentals

Fermesa, assumint personalment la responsabilitat de l’anunci de les fases de la desescalada, que són exactament les mateixes a tot el territori. Claredat, explicant amb concisió les activitats autoritzades, i voluntat d’interlocució amb els sectors afectats pel tancament, que poden triar entre un ajut de fins a 10.000 euros o un ingrés equivalent al 20% de la seva xifra de negoci. 

Potser arribarà una tercera onada o potser no, però a hores d’ara tots els francesos saben què podran fer i què cada dia i cada hora durant els pròxims dos mesos. Tant de bo que algú a casa nostra prengui el control per evitar el desencís irreparable que suposaria que els bars i restaurants que han obert hagin de tornar a tancar la setmana vinent.

* Periodista. Fuentes va ser la primera veu de la primera emissió de Ser Tarragona. Des de fa una dècada és redactor del servei en castellà del canal europeu de televisió Euronews amb seu a Lió (França).

Comentarios
Multimedia Diari