Dos anys de l’accident d’Iqoxe.No oblidem

El Govern segueix sense  implantar les solucions que es van aprovar al Parlament com ara legislar per fer obligatòries a les sales de control «caixes negres» que registrin informació de l’acti-vitat de les plantes 
 

15 enero 2022 18:10 | Actualizado a 15 enero 2022 18:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir divendres es van complir dos anys del greu accident d’Iqoxe. I no l’oblidem. Hem tornat a sortir al carrer, hem tornat a concentrar-nos a la porta de les instal·lacions de la fàbrica per tal de recordar, primer els treballadors i el veí de Torreforta morts i ferits a causa de l’accident. Sàpiguen que no els oblidem i tornem a manifestar el nostre escalf cap als familiars. Segon, per fer públic que la família del veí de Torreforta encara no ha tornat a casa, si bé s’han començat a fer alguns arranjaments al pis, amb la sensibilitat i empatia amb què s’hauria de dur aquest succés i, passats dos anys, no deixa de colpir-nos aquest retard.

Tot i l’ensurt d’aquella tarda, els instants que vam viure cada veí i veïna dels barris de Ponent i al llarg de tota Tarragona, Vila-seca, la Canonja… la ciutadania va respondre amb precaució, curiositat i por com és lògic, pendent del toc de sirenes o sense, i hem d’afegir que amb seny tot i els moments incerts que estàvem vivint. Aprofitem per agrair a la Guàrdia Urbana, Mossos, Protecció Civil, Bombers i serveis mèdics la seva celeritat i professionalitat a l’hora d’afrontar la situació, tal com explicaven dies després: «anàvem sense conèixer a què ens enfrontàvem», en referir-se a les dimensions de l’accident.

Perquè un accident així no havia d’haver-se produït mai. Així ens ho feien saber a la vegada els companys de les fàbriques a tocar d’Iqoxe, que van sentir la tremolor, l’impacte de l’explosió i el temor que es pogués estendre als elements sensibles dels llocs on estaven treballant aquella tarda. Ens ho explicaven al cap de pocs dies, a la concentració que la població de Tarragona va fer per mostrar indignació i cercar respostes pel que havia passat. Aquell diumenge a Bonavista, amb els mitjans de comunicació, representació dels partits, associacions, entitats i sobretot el veïnat de Tarragona, hi va haver un canvi de paradigma envers la visió que teníem fins aleshores de les empreses químiques i la seva seguretat. A partir de llavors qualsevol pot ser víctima d’un accident químic. I en el decurs de les hores, els dies, les setmanes i els mesos, la seguretat d’aquestes encara queda en dubte. Per què va passar? Per què? Iqoxe callada. El govern municipal i la resta de partits amb representació al consistori, diputats i diputades al Parlament i al Congrés, representants territorials, alcaldes de les comarques i més personalitats del món social es van personar al 112 aquella nit, per fer pinya i treballar conjuntament a esclarir què va passar, per què i com gestionar a partir de llavors l’escenari que teníem davant.

La manera com s’ha anat treballant es pot seguir a l’hemeroteca. A Tarragona cal destacar que es va aconseguir celebrar un consell plenari el 26 de març de 2021 amb l’assistència de representants de la URV, ICIQ, AEQT, AEST-Associació d’empreses i serveis de Tarragona, UGT, CCOO, FAVT, AAVV Bonavista, Plataforma CEL NET, Generalitat (Delegació Territorial del Govern). El format del plenari era que cada grup municipal presentava unes preguntes als diferents membres convidats i ells responien (aquest consell plenari, com la resta, es podia seguir i recuperar pels canals en obert oficials de l’Ajuntament, etc.). Les aportacions i explicacions van ser molt interessants, tant per la transparència, pedagogia i generositat d’uns, com per l’opacitat i escassetat de profunditat d’altres. Aquell dia no va poder ser-hi el representant del govern.

En l’àmbit autonòmic, des del Parlament es va crear una comissió d’estudi per la seguretat de la indústria química del Camp de Tarragona per tal d’esclarir què va passar aquella fatídica tarda i per què. Catalunya en Comú Podem amb els nostres representants i la coalició ECP Tarragona amb els nostres representants van fer molta feina al Parlament i l’Ajuntament per tal de traslladar des de tots els àmbits a través de la Comissió de Territori i Seguretat que recollia les inquietuds, dubtes, i silencis que ens transmetien els simpatitzants, veïns i veïnes, representants sindicals i treballadors i treballadores de la indústria química. Amb una bateria de preguntes tant al plenari del 26 de març com al Parlament en les diferents sessions i plenaris, vàrem obtenir respostes, mitges respostes i respostes sense profunditat i estudi suficient per traslladar-les als companys/es i gent que treballàvem conèixer les causes de l’accident i quin futur en tema de seguretat ens esperava. Aprofitem per ressaltar el brutal treball dels representants dels sindicats, comitès d’empresa que braç a braç han respost i ens han explicat les entranyes de la indústria química a Tarragona.

I ara hem de seguir treballant, perquè tenim molt a fer. Perquè lamentablement, durant aquests anys els veïns i veïnes dels municipis al voltant de la indústria petroquímica de Tarragona han pogut comprovar que no va ser un fet aïllat. Els problemes al polígon sud de Tarragona, i concretament a l’empresa Iqoxe, són continuats en el temps. Ja és l’hora que l’administració doni respostes als ciutadans, ciutadanes i als treballadors, que se les mereixien. Més d’un any després que el Parlament acabés la Comissió d’estudi per la seguretat de la indústria química del Camp de Tarragona, el govern segueix sense implantar les solucions que es van aprovar al Parlament; resolucions que per nosaltres són tan imprescindibles com per exemple:

-Realitzar campanyes de sensibilització a la ciutadania del que és la indústria petroquímica.

-Normativitzar l’obligació de bunquerització de les sales de control que estiguin a prop dels reactors.

-Treballar i legislar per fer obligatòries a les sales de control de dispositius «caixes negres» que registrin tota la informació de l’activitat dels diferents reactors de les plantes per facilitar després l’avaluació dels funcionaments en cas d’accident.

-Revisió anual del PLASEQTA, que a la Comissió d’actualització amb la participació dels veïns i veïnes organitzats de la zona i sindicats representatius.

-Crear una delegació de Protecció Civil al Camp de Tarragona.

-Crear una unitat especialitzada en Emergències Químiques situada al Camp de Tarragona, que coordini la seguretat del complex, les emergències de la Generalitat, Bombers i Protecció Civil i els ajuntaments necessaris.

Els ajuntaments han de tenir un estudi anual d’emissions i immissions d’òxid d’etilè i la resta de contaminants dels productes químics. Estudi independent que ha de conèixer públicament la societat del Camp de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari