Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Opinion EL VORAVIU

El 12 d’octubre, dia de la raça còsmica

José Vasconcelos, secretari d’Educació de Mèxic l’any 1925 al seu llibre La Raza Cósmica propugnava «la unión de todos los hombres en una quinta raza universal".

Josep Ramon Correal

Whatsapp
La barreja d'unionistes i independentistes donaria lloc a la cinquena raça còsmica. EFE

La barreja d'unionistes i independentistes donaria lloc a la cinquena raça còsmica. EFE

El 12 d’octubre és una jornada controvertida. Allò que genera menys debat és la Verge del Pilar. O sigui que moltes felicitats a les Pilars i Pilaretes. Ara bé, quan entrem als altres sentits de la jornada comencen les raons fortes. Per als espanyols constitucionalistes, avui és el Dia Nacional d’Espanya. Els independentistes diuen que «no hi ha res a celebrar». Però no cal ser independentista per repudiar el 12 d’octubre. Hi va haver un alcalde de Logronyo que va editar un calendari sense assenyalar aquesta festivitat i tampoc la de Sant Jaume. En canvi, hi va incloure el naixement de Mahoma i la Festa del Corder. La premsa de Madrid va incloure l’alcalde a l’Antología Universal de Tontos con Balcones a la Calle. Al continent americà hi ha de tot. Veneçuela commemora el Día de la Resistencia Indígena, però la majoria de països celebren el Día de la Raza, una denominació que a Espanya s’ha perdut, curiosament per racista. El terme es deu a José Vasconcelos, secretari d’Educació de Mèxic l’any 1925. Al seu llibre La Raza Cósmica propugnava «la unión de todos los hombres en una quinta raza universal, fruto de las anteriores y superación de todo lo pasado». En definitiva, unionistes i independentistes el que han de fer és seguir el consell bíblic de créixer i multiplicar-se, però ben barrejats... abans que el món s’acabi.

Temas

Comentarios

Lea También