El 14-F i els canvis per la Covid. Encara no podrem votar de forma telemàtica

El gran dubte. Quan han volgut tocar la Constitució en una tarda, com va passar el 2011 amb el concepte d’estabilitat pressupostària, ho han fet. Per què no ho han fet ara?

31 enero 2021 22:10 | Actualizado a 01 febrero 2021 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Telemàtic. Tant que se’ns diu que la Covid ha vingut per quedar-se, que ha entrat a la galeria de les noves malalties i que això generarà canvis en cascada, molts d’ells aprofitant les noves tecnologies de comunicació, i en canvi el 14 de febrer encara no podrem votar telemàticament. Es poden fer gestions, com demanar el vot per correu per via telemàtica, però encara no podem votar per aquesta via. Llàstima perquè ens estalviaríem moltes de les pors que ara mateix tenen una part d’aquells que seran a les meses, i bona part dels recursos que presenten aquells que troben que el risc per la seva salut és massa gran per estar-se tota la jornada atenent aquells que vulguin votar.

És una llàstima, però són els mateixos partits que es queixen, barallen i discuteixen sobre si era millor posposar-les, o acabar-les fent el 14-F, com han acabat decidint els jutges, sense tenir en compte els requeriments dels experts, metges, epidemiòlegs, matemàtics que diuen que el 30 de maig estarem millor que no pas al febrer, que no han fet res al Congrés dels Diputats per aconseguir aquesta modificació legal.

Quan han volgut tocar la Constitució en una tarda, com va passar el 2011 amb el concepte d’estabilitat pressupostària, ho han fet. Per què no ho han fet ara? És clar que a Catalunya no tenim llei electoral pròpia i també hi ha hagut 40 anys per fer-la, però aquesta reforma de la LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General) serviria per a totes les altres eleccions que es puguin anar fent de cara al futur. I encara més sabent que la Covid es queda, sigui la 19 o sigui la 20.

És cert que el departament de la Generalitat que les organitza, en coordinació amb els experts de Salut, ha establert protocols de tota mena, i ha anat rebent aprovacions i algunes negatives de la Junta Electoral central a les idees més innovadores, com les d’ampliar les jornades de votació o de recollir els vots als geriàtrics com passa amb les presons, però s’ha establert una impressió d’inseguretat que pot acabar afectant la participació.

Sí que el vot per correu està enfilat amb més de 130.000 sol·licituds i encara hi ha marge per demanar-lo fins al 5 de febrer a les 14 h, però també hem vist com hi ha molta gent seleccionada per ser membre de les meses que ha demanat hora al metge buscant el justificant que l’alliberi d’aquesta responsabilitat.

La Generalitat ha establert unes franges horàries per agrupar la població segons el grau de risc, tot i que no són obligatòries: de 9 a 12 h, col·lectius de risc; de 12 a 19 h, la resta; i de 19 a 20 h, les persones en quarantena. Haurem d’estar atents al moment de constitució de les meses, perquè la llei diu que si no es presenta cap dels membres de la mesa o suplents previstos, la junta electoral de zona ha d’escollir qui han de ser i acostuma a passar que es trien els primers votants o bé les persones que hi ha al col·legi electoral.

Amb l’actual planificació seran els més vulnerables, la gent a qui es recomana anar a votar a la primera franja horària. Si es donés el cas que una mesa no es pot acabar constituint, la votació per aquells electors es faria el dimarts 16 de febrer, i si el volum de meses no constituïdes fos molt gran, tant que aquests vots poguessin decantar la victòria cap a un partit o un altre, potser s’haurien d’acabar anul·lant.

Per molt que no es fes públic el resultat, els partits el tindrien amb la informació que els envien els seus apoderats, de manera que aquells que votessin dimarts no votarien en les mateixes condicions que la resta. Tindrien una informació que potser els faria canviar el seu vot.

Fem teletreball, transferències, pagaments amb el telèfon mòbil, conferències, parlem amb la família com mai havíem fet, a través dels Zooms, Teams, Skypes i tota mena, i en la campanya més estranya de totes les que hem viscut, els partits fan els seus mítings també telemàticament. Ja només ens falta que puguem votar per aquest sistema. A veure si és cert que la Covid ho impulsa.

Periodista. Dirigeix i presenta el programa ‘Més324’ (TV3). Premi Nacional de Comunicació 2015 per la seva llarga experiència en ràdio, va començar a Ràdio Salou (SER) i ha treballat a Catalunya Ràdio a diferents programes (Des d’‘El món s’acaba’ a ‘L’oracle’ i com a corresponsal a Madrid. És un dels promotors de Canal Reus TV. 

Comentarios
Multimedia Diari