El Pregó de Setmana Santa

19 mayo 2017 15:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Diumenge de Passió se celebrà al saló de plens de l’Ajuntament el pregó de Setmana Santa de Tarragona a càrrec de la doctora Sofia Mata. Tinc la informació del diari i, pel que sembla, donà una bona llança pels oblidats llibrets que avui són una icona per a la història de Tarragona en sensibilitat religiosa. Són els llibrets que començaren aventurers patriotes, ara oblidats, el 1928, per l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona.

Vaig tenir la bona pensada d’anar-los col·leccionant. En vaig publicar més de 100, tots relacionats amb la religiositat històrica tarragonina. Modestament, crec que avui no tenen el rigor de l’antiguitat, eren més modestos, i amb el temps arriben ‘les vaques magres’. A l’atzar en vaig treure dos, 1982 i 1983, recorden quants escrits hi ha?, tres i dos, amb dos articles històrics, per exemple de qui escriu aquesta carta. On eren els senyors de la foto? Els anònims tarragonins no estarien d’acord amb tantes salutacions, potser de conveniència dels polítics renunciant al privilegi donat per un directiu ja difunt. Crec que no treuen res de les seves butxaques, per altruisme cristià i els valors desinteressats de la Tarragona eterna.

Una pàgina espessa citant els polítics de torn seria suficient. Observeu, hi ha quatre grans arxius històrics tarragonins per descobrir la nostra Setmana Santa; les litúrgies catedralícies, la música sacra i concerts, oficis de tenebres, les ceres gremials, dels ajusticiats a mort..., però ningú prou interessat a escriure. Així només caldria destacar la presència de l’arquebisbe i de l’alcaldia com es feia abans i ningú més.

Jordi Morant i Clanxet

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari