El Tramvia del Camp

El Tramvia del Camp pot corregir tots els errors passats en política de mobilitat

19 mayo 2017 18:39 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte del Tramvia del Camp de Tarragona és un projecte de futur i, el més important, un projecte de territori. Un projecte de territori significa que hauria de ser un projecte de tots o la majoria d’agents polítics i socials del Camp de Tarragona, i més concretament del que alguns denominem l’Àrea Metropolitana de Tarragona; els municipis compresos entre el triangle de Tarragona-Reus-Valls, incloent-hi també el pol turístic central de la Costa Daurada; Cambrils-Salou-Vila-seca.

Aquest és un projecte nou al territori i també al conjunt del País. Un Tramvia interurbà. Un projecte que combina l’ús de les vies convencionals de tren i la possibilitat de combinar-lo amb una xarxa estrictament urbana de tramvia. Un projecte semblant ja funciona a altres països com França, i més concretament a la Conurbació de París, concretament el Tram 4, al nord-est de París. Pel Camp de Tarragona aquest projecte esdevé molt pertinent per diverses raons. La primera d’elles, la possibilitat de corregir tots els errors passats en termes de polítiques de mobilitat. Ben coneguda és la realitat de l’estació de l’AVE, que resultat de la manca de posada d’acord entre els municipis i els agents polítics i socials del territori, tothom es queixa que l’estació AVE del Camp de Tarragona està en terra de ningú, i per això és una de les estacions que presenta pitjor ràtio de passatgers de tota la xarxa a Catalunya, perdent oportunitats i potencialitats. Amb aquesta línia de Tramvia del Camp es podrien connectar els diferents municipis amb aquesta estació, també amb l’aeroport, i cohesionar encara més aquesta Àrea Metropolitana de Tarragona.

La realitat i el futur ens diu que seria un error, el projecte de Rodalies Tarragona RT1 ho demostra, de connectar només Reus i Tarragona, i Vila-seca perquè és el bell mig. El repte de futur es tracta de connectar amb un transport públic no només les dues grans ciutats de la regió, sinó connectar els polígons industrials, gran motor econòmic del territori, i també l’altre gran sector productiu del territori, el turisme, amb els pols comunicatius que ens connecten amb l’exterior (aeroport-AVE), per on venen els turistes. Sense oblidar als habitants dels municipis implicats, i residents tot l’any que ara manquen d’un transport públic més competitiu i de qualitat.

La Generalitat de Catalunya, com a govern del país, i la Diputació de Tarragona, com a interlocutor del territori i com una de les poques organitzacions territorials que apleguen el conjunt de municipis implicats, haurien de coordinar la redacció i les obres d’aquest futur projecte.

@jaumecasanas

Comentarios
Multimedia Diari