El Vendrell no fa de capital del Baix Penedès

Què farà el Vendrell? Creurà d'una vegada en el Penedès? Voldrà ser algun dia la capital de la comarca?

19 mayo 2017 23:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al Baix Penedès es diu que la capital no fa de capital. Que la comarca està dividida en subcomarques ben diferenciades i que el Vendrell es dilueix en aquesta diferenciació. El model de ciutat i la seva projecció territorial ha de ser el més clar possible i en aquest sentit el Vendrell no està a l’altura. Li ha faltat un model de ciutat i de capital.

A la franja marítima hi viu la majoria de la població però la interacció de la capital amb Calafell, i sobretot amb Cunit és mínima. I alguns pobles de l’interior, que tampoc tenen el Vendrell com el seu centre i es busquen alternatives, com Vilafranca o, fins i tot, Valls.

El Vendrell ha crescut molt els darrers trenta anys i la ciutat s’ha construït a partir d’aquest creixement.

Tot i que formem part del Penedès, la institució sempre ha estat d’esquena a aquesta realitat. Sempre s’ha defensat que el Vendrell forma part del Camp de Tarragona, però socialment no és aquesta la realitat. La gent del Vendrell, i sobretot, els darrers 30 anys ha pivotat cap a Barcelona. Defensar la tarragonitat sense tenir una connexió ferroviària, i una línia de bus competitiva, o tenir peatge per anar a Tarragona, doncs la N-340, sempre està col·lapsada, és d’una artificialitat denunciable.

La pegunta que caldria fer-se, potser, és quin és el pes del Vendrell al Camp de Tarragona? En podríem parlar una bona estona... Però i el Penedès? I la penedesitat del Vendrell?

Que farà el Vendrell? Creurà d’una vegada en el Penedès? Voldrà ser algun dia la capital de la comarca, no perquè ho digui un mapa sinó perquè actua com a tal? El ressorgiment del Vendrell implica recuperar el Penedès, i que quan hi cregui, recuperarà la seva capitalitat. Entre ser la tercera ciutat a la perifèria del Camp de Tarragona, o ser una de les capitals del Penedès amb Vilafranca, Vilanova i Igualada, hi ha molt a discutir.

No cal renunciar a una cosa per tenir l’altra, però l’ambigüitat no és bona. El Vendrell ha de ser la porta entre el Penedès i el Camp de Tarragona, però ha de ser conscient que el seu futur està al Penedès.

Comentarios
Multimedia Diari