El gran dibuixant Xavier Gosé

19 mayo 2017 20:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El gran dibuixant català Xavier Gosé (1876-1915), va triomfar a París fins al punt d’integrar-s’hi completament, i va contribuir amb l’elegància del seu traç a retratar la dona parisenca , reflectint amb saviesa i sensibilitat l’elegància i la frivolitat d’aquell període que va desaparèixer per sempre més amb la Primera Guerra Mundial. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el reivindica ara en una exposició retrospectiva, Xavier Gosé. Il·lustrador de la modernitat .

El 1899 va fer la seva primera exposició a Els Quatre Gats, el mateix any que s’hi va estrenar Picasso, amb el qual sembla que no hi va tenir mai cap vincle. Gosé va arribar a París el 1900. i s’instal·là al barri de Montparnasse, i ben aviat les revistes satíriques més prestigioses el van acreditar com a il·lustrador . Els últims anys de la seva curta vida, l’èxit el va somriure, fins al punt de permetre’s un palauet, al mateix Montparnasse. D’aquesta manera Gosé s’havia convertit en un autèntic dandi integrat en les classes benestants parisenques.

L’exposició del MNAC -que a la primavera es traslladarà al Museu Jaume Morera de Lleida- ressegueix la seva trajectòria artística tan peculiar amb les pintures, els dibuixos, les revistes, les il·lustracions i els vestits d’alta costura que configuren el seu món. És una autèntica llàstima que per fer veritablement eficaç aquesta exquisida exposició no hagi estat instal·lada al Palau de la Virreina, -on s’hi fan exposicions insignificants, ai!- ja que al MNAC, absurdament i surrealisticament situat a la muntanya de Montjuïc, només hi acudiran quatre gats. I aquesta és la dissortada realitat de la gestió de la cultura a la ciutat de Barcelona...

Jordi Pausas

(París)

Comentarios
Multimedia Diari