Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

El programa del Tívoli

Els pobles que ignoren la seva història estan condemnats a repetir-la.

Josep Ramon Correal

Whatsapp
El Tívoli
S om en un moment històric i, per tant, convé repassar la Història. L’any 1906 les Corts espanyoles aprovaven la llei de Jurisdiccions, que fou considerada un atac al catalanisme. Per aquest motiu la Lliga Regionalista (de Prat de la Riba i Cambó) impulsà Solidaritat Catalana, un moviment que aplegà partits situats a la seva dreta, com els carlins, i a la seva esquerra, com el Centre Nacionalista Republicà, els federals i la Unió Republicana, a més de la Unió Catalanista. No s’hi van sumar els partits dinàstics, els lerrouxistes i el moviment obrer. Solidaritat Catalana presentà candidatures úniques a les eleccions del 21 d’abril de 1907 i obtingué una victòria rotunda (41 dels 44 escons). Malgrat l’èxit electoral, el programa molt inconcret de Solidaritat (anomenat programa del Tívoli) va evidenciar la fragilitat del moviment que va entrar en crisi i, a les eleccions de 1909, esquerres i dretes van anar separats. Els sona aquesta història? 

Som en un moment històric i, per tant, convé repassar la Història. L’any 1906 les Corts espanyoles aprovaven la llei de Jurisdiccions, que fou considerada un atac al catalanisme. Per aquest motiu la Lliga Regionalista (de Prat de la Riba i Cambó) impulsà Solidaritat Catalana, un moviment que aplegà partits situats a la seva dreta, com els carlins, i a la seva esquerra, com el Centre Nacionalista Republicà, els federals i la Unió Republicana, a més de la Unió Catalanista. No s’hi van sumar els partits dinàstics, els lerrouxistes i el moviment obrer. Solidaritat Catalana presentà candidatures úniques a les eleccions del 21 d’abril de 1907 i obtingué una victòria rotunda (41 dels 44 escons). Malgrat l’èxit electoral, el programa molt inconcret de Solidaritat (anomenat programa del Tívoli) va evidenciar la fragilitat del moviment que va entrar en crisi i, a les eleccions de 1909, esquerres i dretes van anar separats. Els sona aquesta història? 

Temas

Comentarios

Lea También