El rebut de la llum a la Catalunya independent

Sense tots els desgavells polítics que suporta el sistema espanyol, pagaríem un 54% de la factura actual

19 mayo 2017 22:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquell que avui, ara, sigui capaç d’entendre el rebut de la llum, que aixequi la mà...

En els darrers anys estem vivint una escalada insuportable del rebut de la llum. Per què? Quan Catalunya sigui un estat independent, com ens anirà als catalans?, millor?, pitjor?

Un sistema elèctric ha de complir tres requisits:

- Assegurar el subministrament amb qualitat de servei.

- Ser sostenible mediambientalment.

- Ser sostenible econòmicament.

El Sistema Elèctric Espanyol compleix amb els dos primers requisits però no compleix ni podrà complir amb el sosteniment econòmic, és a dir, els abonats seguiran pagant un rebut de la «llum» entre els dos o tres més alts de la UE i molts operadors elèctrics o faran fallida o en molt temps hauran de donar servei sense poder amortitzar ni les instal·lacions ni els crèdits.

Tinc davant meu una factura elèctrica de 139,8 euros, per un subministrament de 5,75 kW contractats i 665 kWh consumits.

Si el sistema espanyol no hagués de suportar tots els desgavells provocats pels ministres espanyols: Piqué, Rato, Clos, Montilla, Sebastian i Soria pagaria 39,67 euros de costos de producció i comercialització més 22,87 euros de transport i distribució i amb un IVA del 21%.

La factura es quedaria amb 75,7 euros, és a dir, un 54% del que estic pagant avui (un 46% d’extra de costos).

La resta del pagament es dedica a impostos innecessaris, costos d’incentius a les energies renovables, la cogeneració de residus, anualitats del dèficit tarifari, 2/3 del cost de l’energia a les Canàries, Mallorca Ceuta i Melilla, descomptes als subministraments interruptibles (als quals la tarifa es redueix al 50% per la protecció a l’extracció del carbó nacional). Etcètera.

El Sistema Elèctric Català és:

- Segur: Amb les instal·lacions actuals podem cobrir les nostres necessitats de potència i energia fins al 2020/2025.

- Sostenible ambientalment: Molt més que l’espanyol: Catalunya emet 150 grams de CO2/kWh generat. Espanya 280, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia 450, els EUA 500 i la mitjana mundial és de 505 grams/kWh.

- Sostenible econòmicament: El rebut de la llum a Catalunya Independent podria reduir-se fins a un 40% respecte a l’actual, tot i pagar unes primes raonables a les renovables de què disposa, de la cogeneració (on podrien reobrir les que han tancat) i dedicant fons a R+D i crear uns fons per incentivar al territori per suportar els inconvenients de la generació i de la xarxa de transport.

A més a més, el Sistema Elèctric Català podria ser pioner en Xarxes intel·ligents (Smart Grids) i podria anar desenvolupant el seu potencial en renovables (ara que han assolit maduresa tècnica i abaratit els seus costos).

Podríem reobrir les plantes de cogeneració i de tractament de purins i podríem ser líders en auto generació distribuïda.

Catalunya Independent passaria a gaudir d’energia elèctrica entre el tercer i cinquè país més barat de la UE27,un dels menys emissors de CO2, junt amb Franca i països escandinaus, podria, fins i tot, exportar excedents a bons preus, compliria amb les directrius de la UE sobre capacitat d’interconnexió que recomana que sigui entre un 10 i un 15% de la seva potència demandada màxima (nosaltres tenim un 70%) i la nostra dimensió estaria en la mitjana del conjunt de la UE27.

Estem, per tant, davant d’un repte de dimensions enormes. La indústria i els serveis de Catalunya guanyarien quotes de competitivitat inimaginables i la indústria catalana associada a l’energia seria pionera a Europa i al món.

Comentarios
Multimedia Diari