Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El rebut de la llum a la Catalunya independent

Passaria a gaudir d´energia elèctrica entre el tercer i cinquè país més barat de la UE

Antoni Tahull

Whatsapp

Aquell que avui sigui capaç d’entendre el rebut de la llum, que aixequi la mà. En el darrers anys estem vivint una escalada insuportable del rebut de la llum. Per què? Quan Catalunya sigui un Estat independent com anirà als catalans? Millor? Pitjor?

Un sistema elèctric ha de complir tres requisits: assegurar el subministrament amb qualitat de servei, ser sostenible mediambientalment i ser sostenible econòmicament. El sistema elèctric espanyol compleix amb els dos primers requisits però no compleix ni podrà complir amb el sosteniment econòmic: és a dir, els abonats seguiran pagant un rebut de la llum entre els 2 o 3 més alts de la UE i molts operadors elèctrics o faran fallida o en molt temps hauran de donar servei sense poder amortitzar ni les instal·lacions ni els crèdits.

Tinc davant meu una factura de 139,8 €, per un subministrament de 5,75 kW contractats i 665 kWh consumits. Si el sistema espanyol no hagués de suportar tots els desgavells provocats pels ministres espanyols –Piqué, Rato, Clos, Montilla, Sebastián i Soria–, pagaria 39,67 € de costos de producció i comercialització més 22,87 de transport i distribució i amb un IVA del 21 %. La factura es quedaria en 75,7 €, un 54 % del que pago avui (46 % de cost extra).

La resta del pagament es dedica a impostos innecessaris, costos d’incentius a les energies renovables, cogeneració de residus, anualitats del dèficit tarifari, 2/3 del cost de l’energia a Canàries, Mallorca, Ceuta i Melilla, descomptes als subministraments interruptibles (als quals la tarifa es redueix al 50 %), protecció a l’extracció del carbó nacional...

El sistema elèctric català és: segur, amb les instal·lacions actuals podem cobrir les necessitats de potència i energia fins al 2020/2025; sostenible ambientalment, molt més que l’espanyol. Catalunya emet 150 grams de CO2/kWh generat, Espanya 280, Alemanya, Regne Unit i Itàlia 450, EEUU 500 i la mitjana mundial és de 505; sostenible econòmicament: el rebut de la Catalunya independent podria reduir-se fins a un 40 % respecte a l’actual, tot i pagant unes primes raonables a les renovables de què disposa, de la cogeneració (on podrien reobrir les que han tancat) i dedicant fons a I+D i crear uns fons per incentivar al territori per suportar els inconvenients de la generació i de la xarxa de transport.

A més, el sistema elèctric català podria ser pioner en xarxes intel·ligents i podria anar desenvolupant el seu potencial en renovables. Podríem reobrir les plantes de cogeneració i de tractament de purins i podríem ser líders en autogeneració distribuïda.

Catalunya independent passaria a gaudir d’energia elèctrica entre el tercer i cinquè país més barat de la UE27, un dels menys emissors de CO2, junt amb Franca i països escandinaus, podria fins i tot exportar excedents a bons preus, compliria amb les directius de la UE sobre capacitat d’interconnexió que recomana que sigui entre un 10 i un 15 % de la seva potència demandada màxima (nosaltres tenim un 70 % ) i la nostra dimensió estaria en la mitjana del conjunt de la UE27.

Estem per tant davant d’un repte de dimensions enormes. La indústria i els serveis de Catalunya guanyarien quotes de competitivitat inimaginables i la indústria catalana associada a l’energia seria pionera a Europa i al món.

Temas

  • OPINIÓN & BLOGS

Comentarios

Lea También