El repte de l’atenció a les diferents capacitats

03 diciembre 2020 13:14 | Actualizado a 03 diciembre 2020 13:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa només un any ens vam trobar totes juntes per commemorar el dia Internacional de la Discapacitat, a la Plaça de la Font. Va ser una jornada que, malgrat el fred que ja era hivernal, va tenir tot el suport d’entitats i de la societat tarragonina; i s’hi respirava un equilibri perfecte entre festa i reivindicació. El més potent és veure com aquestes jornades són realment universals: tothom hi té cabuda i tothom pot aportar. La normalitat no existeix, allò universal és precisament experimentar dificultats i vulnerabilitats, diverses en cada persona, que cal protegir com a societat. 

Ara ens trobem en un any diferent. Una situació anòmala per a tothom, que pot tenir conseqüències, tant psíquiques com físiques. Però, malauradament, les situacions adverses com aquesta pandèmia,  afecten de forma més forta els col·lectius més vulnerables, com les persones amb discapacitat i les seves famílies. El 31% de les persones discapacitades es troben en situació de risc de pobresa i d’exclusió social, en contraposició del 21%, que representa el conjunt de la població.

La Fundació ONCE ha publicat l’estudi Efectes i conseqüències de la crisi de la Covid-19 entre les persones amb discapacitat, on analitza per què les persones amb discapacitat tenen més possibilitats per contraure la Covid-19. D’una banda, per les necessitats particulars d’acompanyament i, per tant, de contacte amb altres persones. El confinament també esdevé més dur, per a certs col·lectius: almenys un 11% de les persones amb discapacitat viuen soles, cosa que significa que l’aïllament social que solen patir aquestes ciutadanes, encara es fa més evident i perillós. Un 34% de les persones enquestades ha expressat que la seva salut tant física com mental se n’ha vist agreujada.

A Tarragona, la població amb algun tipus de discapacitat ronda el 8%. Aquesta dada representa  una part important de la població, la qual té necessitats i demandes específiques. Amb la creació de la Conselleria de Capacitats Diverses vam posar la primera pedra per aconseguir protegir els drets d’aquest col·lectiu i posar el focus en la importància de conèixer la realitat en primera persona, per tal d’elaborar unes polítiques públiques considerades i pertinents.

Atendre de forma completa les capacitats diverses de la ciutadania és un canvi de paradigma, un canvi profund en la nostra societat. 

Les administracions, juntament amb les entitats, ens hem de corresponsabilitzar per poder fer front a aquest gran repte. Els ajuntaments som les administracions més properes, però transcendeix els seus recursos, i requereix l’acompanyament valent d’administracions amb més capacitat econòmica. 

Queda molt de camí per fer, el farem juntes, apostant per una ciutat per totes i per un futur inclusiu i universal.

Carla Aguilar Cunill: Primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari