El sector primari, valor de futur

L´agricultura, la ramaderia i la pesca són una gran oportunitat per donar a conèixer el país

19 mayo 2017 21:57 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’agricultura, la ramaderia i la pesca són els pilars bàsics en la producció d’aliments i, per tant, activitats imprescindibles per produir el menjar que gaudim cada dia. En el nostre estil de la vida i en la nostra cultura allò que mengem i com ho cuinem tenen un paper molt rellevant i configuren una part essencial del que es coneix com a dieta mediterrània.

En el passat els pagesos, els ramaders i els pescadors tenien una estratègia productiva i de transformació relativament simple, enfocada a l’autoproveïment i a tenir-ne una mica més per vendre-ho.

Avui dia, però, en un món globalitzat on menys del 2% de la població es dedica a l’activitat agroramadera o pesquera, els sistemes productius s’han de lligar necessàriament als de la transformació i la comercialització. Això, que d’entrada podria semblar una complicació ha esdevingut, sens dubte, un motor d’oportunitats per a Catalunya.

La indústria agroalimentària és el sector industrial més important de Catalunya; representa el 18% del volum de negoci industrial i té a més una gran solvència internacional. Aquesta indústria està molt lligada a la innovació, a la internacionalització i a Europa, on participa de les estratègies regionals d’innovació per a l’especialització intel·ligent com el H2020 i RIS3CAT. La seva pro activitat en aquests programes, així com la seva participació en el Pla estratègic de Recerca, Transferència i Innovació Agroalimentària, donen fe del tarannà inquiet i del potencial que la caracteritza.

La indústria agroalimentària ens ajuda a donar valor a uns productes autòctons excel·lents, que provenen de zones amb condicions climàtiques, geogràfiques, històriques i agronòmiques ben diferenciades. Zones que tenen un paisatge i una cuina, també particulars, i que molt sovint utilitzem com a indicadors que ens ajuden a definir la identitat de cadascuna d’elles. Els distintius d’origen (DOP, IGP), els productes de proximitat o l’artesania en són figures exemplars, amb reputació i història, que ens ajuden a donar a conèixer i valorar els nostres productes.

Tenim a més una cuina que s’ha convertit en un referent mundial gràcies a la creativitat i l’impuls dels millors cuiners del món, i una indústria molt potent lligada a la gastronomia i a l’excel·lència. En la nostra identitat, la cuina té un paper molt rellevant, i aquesta ja té un reconeixement internacional: Europa ha distingit a Catalunya com a Regió Gastronòmica del 2016, i estem en vies que la UNESCO reconegui la cuina catalana com a valor immaterial de la humanitat.

Si tenim un producte d’altíssima qualitat, una indústria innovadora i internacional, una cuina catalana al més alt nivell mundial, i també tenim història i uns paisatges per donar a conèixer als milions de persones que ens visiten cada any, per què no utilitzem aquesta coincidència de coses positives com a eix vertebrador d’un rellançament del nostre sistema agroalimentari?

Aquí tenim un gran potencial, que caldrà saber explotar de forma adient, i a on són necessaris des del productor de la poma a l’operador turístic. Hem de buscar les sinergies per explicar als nostres visitants les excel·lències d’allò que els podem oferir.

Aquest és un gran projecte de país, que s’ha de visualitzar com una acció de Govern però que sobretot requereix que ens ho creiem i que ho sapiguem vendre bé, perquè el públic ja el tenim. Catalunya és un gran pol d’atracció turístic, i part dels nostres visitants estarien interessats de ben segur a gaudir d’aquestes experiències historicopaisatgístiques i gastronòmiques que els podem oferir.

Si volem donar el valor que es mereixen els productes que fan els nostres pagesos, ramaders i pescadors i potenciar la indústria agroalimentària catalana, cal que potenciem allò que dóna sentit al que es produeix al camp i transformen les nostres indústries, i aquest element que ho relliga tot és, sens dubte, la gastronomia.

Des del Departament apostem per aquesta línia i per projectes internacionals que ens permeten posar a punt eines que siguin útils als restauradors i als productors locals per ressaltar la qualitat dels aliments que oferim, i participem en altres iniciatives per donar valor a la cuina industrial, o a la promoció entre els joves del coneixement del patrimoni propi, dels productes de la terra i del mar, perquè els coneguin i els estimin, perquè aquests són els veritables motors del nostre futur.

L’agricultura, la ramaderia i la pesca són els pilars en la producció d’aliments, però també una gran oportunitat per donar a conèixer el nostre país, la seva gent, la seva història i els seus paisatges, un país amb una activitat agroindustrial molt potent i una cuina de primer nivell. Tenim tots els ingredients per a un relat reeixit, tan sols falta que ens ho creiem.

Comentarios
Multimedia Diari