Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Opinion EL VORAVIU

Els 150 anys de quan tallàvem el bacallà

Molt soroll pels 40 anys de la Constitució del 78 i ens hem oblidat del 150 aniversari de La Gloriosa., amb el general Prim de protagonista.

Josep Ramon Correal

Whatsapp
Pintura del genral Prim, president del Govern assassinat.

Pintura del genral Prim, president del Govern assassinat.

Ha durat dies l’enrenou de les celebracions del 40è aniversari de la Constitució de 1978. En canvi, ningú ha dit res del 150è aniversari de l’inici del Sexenni Democràtic (1868-1874) que va propiciar el text constitucional conegut com La Gloriosa i que va tenir un protagonista primordial: el general Prim. Ens hi ha fet adonar l’historiador Joaquim Coll en un article publicat a El País. Efectivament, quan es va posar sobre la taula que el príncep Alfons, fill de la destronada Isabel II, accedís a la Corona, el militar de Reus va amollar la seva famosa frase negativa: «¡Jamás, jamás, jamás!» Prim havia protagonitzat juntament amb el general Francisco Serrano l’aixecament civicomilitar que amb el manifest España con honra denunciava la «immoralitat i la corrupció» de la sobirana i dels Borbons. L’alternativa va ser portar des d’Itàlia Amadeu de Savoia, que també va acabar com el rosari de l’aurora. El Sexenni també va tenir un gran personatge ben nostrat: Estanislao Figueras, proclamat primer president de la República federal. Figueras fou diputat per Tarragona, on exercia d’advocat. Una placa remarca el seu despatx a la plaça del Palloll. Valia la pena celebrar el 150è aniversari del Sexenni, si més no per recordar que hi va haver una època en la qual la Regió de Tarragona tallava el bacallà. 

Temas

Comentarios

Lea También