Els nous formats de botiga ocupen les antigues galeries comercials després d’una llarga agonia

Un únic operador. Les galeries comercials, que van viure la seva esplendor els anys 80 i 90, han deixat pas a nous formats, on un únic operador ocupa tota la superfície renovada

06 febrero 2020 09:10 | Actualizado a 17 febrero 2020 08:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«La meva vida era anar a comprar lluny una vegada a la setmana en un gran magatzem per comprar-ho tot i quan van obrir les galeries comercials va ser un luxe, un mercat modern, amb música, bona llum, net i nou», recorda Rosa, una veïna del barri de les Corts que el grup Ametller Origen ha utilitzat de testimoni pel seu vídeo promocional per rememorar l’obertura als anys 80 de les antigues galeries Berlín, més de 2.000 metres recuperats i transformats en una de les botigues més innovadores del grup català. Després d’una llarga agonia en els últims anys, la majoria de galeries comercials de Barcelona són substituïdes per nous formats al servei d’un únic operador.

En els darrers tres anys en el trajecte diari que faig en bicicleta des de Sants fins a gairebé la Diagonal per Numància he vist com desapareixia el rastre decadent de dues galeries comercials, que han estat reemplaçades per noves marques, que a la vegada ens mostren les noves tendències del comerç. A principis del 2017 abaixaven la persiana els últims comerços que seguien oberts a la Galeria Comercial Numància, que després de 30 anys s’havia deteriorat per falta d’inversió i relleu en els negocis. L’espai ha estat ocupat per Aldi, el gegant alemany que va optar per obrir el seu segon supermercat a la ciutat de Barcelona en ple cor de les Corts i ben a prop del centre comercial l’Illa Diagonal en una proposta molt moderna. Són 1.200 metres quadrats que, per la banda de Numància, hi ha l’entrada al supermercat tradicional i, per la banda de Nicaragua, els aliments frescos al tall (peixateria, carnisseria i també una cafeteria). De fet, els supermercats comencen a voler tenir presència en la restauració amb espais on poder degustar productes comprats allà mateix i Aldi també ho ha fet.

A dalt de les galeries sobreviu el Cine Maldà amb 75 anys de trajectòria, fidel als seus orígens 

Fa poques setmanes Ametller Origen ha recuperat la superfície de les antigues galeries Berlín (cantonada amb Numància) per obrir un nou concepte de botiga, amb la denominació Mercat d’Autors, on a més dels seus productes, acull un forn del vilanoví Jordi Morera, una formatgeria de l’afinador Sebastian Roueche, una peixateria del majorista Sampera i una boutique de Cafès Novell. Es tracta d’una nova aposta de l’empresa penedesenca, referent de la distribució de productes frescos i que ja ha superat els 200 milions de facturació, també per conquerir la venda online. I és que des de la primera planta de les antigues galeries es prepararan les comandes de Barcelona que arribin per comerç electrònic i es distribuiran per la ciutat amb motos elèctriques.

Ja en plena Diagonal, Pedralbes Centre, al costat d’El Corte Inglés, també va reinventar-se l’any passat. Aquest centre comercial, que va ser la continuació del Bulevard Rosa el 1989, va deixar enrere les seves botigues pel gegant de moda japonès Uniplo, que volia tenir el seu espai al costat dels seus competidors. Al passeig de Gràcia també van tancar el 2018 i tot i rumorejar-se que obriria Decathlon o Primark, ja no queda rastre del Bulevard Rosa, excepte un restaurant que s’ha apropiat oportunament d’una part del nom.

Aquest recorregut ràpid per les galeries comercials de Barcelona seria incomplet si no ens aturéssim un moment per les Maldà, al carrer Portaferrissa i a tocar de la màgica plaça del Pi. Divendres passat abans de tornar cap a Tarragona vaig voler fer-hi un passeig i comprovar la transformació realitzada des del 2017, després d’una lenta agonia i davant la impotència de no poder-hi fer activitats de restauració (el grup Tragaluz hi tenia un projecte). Actualment l’espai forma un conjunt de botigues tematitzades, al voltant d’herois com Harry Potter, Bola de Drac i Joc de Trons de la mà de l’empresa Reino de Juguetes. La majoria de visitants eren joves i públic familiar, molt d’ells internacional, en una aposta que va generar molta incredulitat a l’inici i que els ha deixat l’etiqueta de botigues frikies. A dalt de les galeries, sobreviu el Cine Maldà amb 75 anys de trajectòria, fidel als seus orígens amb una programació independent i un esperit d’autèntic cine club.

* Economista i periodista. Nascut a Guissona, porta més de mitja vida al Camp de Tarragona, des d’on es desplaça cada dia a treballar a Barcelona, on és director comercial d’una companyia asseguradora d’àmbit català. Va començar la seva trajectòria professional al món del periodisme al ‘Diari de Tarragona’. 

Comentarios
Multimedia Diari