Empatia contra la precarietat laboral. El món del tot urgent i essencial

De cara al públic. El consumisme ferotge amb les botigues obertes, fins
i tot en les dates més assenyalades, i el comerç electrònic han eixamplat
el ventall de serveis bàsics i moltes persones han de treballar aquests dies

24 diciembre 2019 08:10 | Actualizado a 24 diciembre 2019 08:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tan tòpic és recordar-se dels qui treballen per Nadal com ara els anomenats serveis essencials (metges/ses, infermers/es, policies, bombers/es, funcionaris/àries de presons, repartidors/es, teleoperadors/es, periodistes, etc.), com típic esperar la notícia de l’arribada del primer/a bebè tot coincidint amb l’Any Nou. No oblidem però que el consumisme ferotge amb les botigues obertes, fins i tot en les dates més assenyalades i festives, i el comerç electrònic han eixamplat tant el ventall d’aquests serveis que ara tot és essencial i són moltes les persones que treballen aquests dies, sobretot en feines de cara al públic.

La campanya de Nadal ha esdevingut un revulsiu en èpoques de crisi. Molts empresaris trenquen la dinàmica de la facturació al ralentí de la resta de l’any, i molts treballadors es beneficien de l’endèmica falta d’ofertes de feina, si més no de feina estable. Necessitat de vendre, necessitat de feina, necessitat de béns i serveis immediats en el món del tot és urgent i essencial. Terreny adobat a les corredisses i a l’estrès, un estrès que provoca sovint la queixa del client contra el treballador i que condueix inexorablement cap a la precarietat.

La malaltia és ben coneguda. Autònoms que haurien de tenir un contracte, contractes temporals que haurien de ser fixos, jornades a temps parcial que en realitat són a temps complet. Tot i les limitacions, les administracions disposen d’eines per lluitar contra aquest frau endèmic i les conclusions de la darrera campanya de la Inspecció de Treball en són una mostra. Gràcies a una carta informativa adreçada a diverses empreses, 81.714 contractes en situació de frau han estat regularitzats, entre els mesos d’agost i octubre. D’aquests, 59.359 treballadors han vist com els seus contractes temporals s’han convertit en indefinits i 22.355 empleats a temps parcial han pogut ampliar les seves jornades laborals.

El món occidental pràcticament no entén d’una altra cosa que no sigui el produir just-in-time, vendre on-line, recollir drive-in i consumir low-cost.

La cançoneta de mercadet del bo, bonic i barat amb versió de l’orquestra política i empresarial del segle XXI que aprofita l’enginy per retallar serveis, congelar salaris, pagar menys impostos i maximitzar beneficis. Tot i que la immensa majoria compleix, el canvi de paradigma avança pràcticament sense control cap a unes regles del joc encara per descobrir.

De moment ens col·loquen unes emoticones, normalment tres (verda, groga i vermella) quan es tracta d’avaluar la qualitat de la neteja d’instal·lacions o d’altres serveis públics i privats, també ens envien qüestionaris per puntuar del 0 al 10 la prestació d’un servei amb el prec quasi celestial d’optar, bé per l’excel·lent (9) o per l’excel·lent amb menció honorífica (10), sota pena de risc d’acomiadament.

Tampoc no poden faltar les clàssiques cinc estrelles, ara compte de no posar-ne quatre i sempre millor les cinc.

Sempre que he d’avaluar algun servei, hi penso... Haurà perdut la feina algú si durant la seva jornada laboral ha estat «sancionat» amb tres emoticones grogues i una vermella per exemple?

Qui n’és el responsable?

A qui no li ha arribat tard una comanda nadalenca? O li ha arribat equivocada? O, simplement, no li ha arribat? Qui no ha hagut de marxar d’un restaurant sense dinar perquè la manca de personal feia impossible atendre puntualment totes les taules?

Sí, totes aquestes situacions ens obliguen a la denúncia i ens empenyen a discutir amb el nostre interlocutor que molt probablement no és ni responsable ni culpable del disbarat.

Guardem la nostra ira per escriure els fulls de reclamacions a les oficines de Consum i omplim d’emoticones verdes i d’excel·lents amb menció honorífica tots els serveis d’atenció al client. Els qui treballen aquests dies tan assenyalats s’ho mereixen, necessiten la nostra empatia.

Bon Nadal a tots i a totes!

* Periodista. Fuentes va ser la primera veu de la primera emissió de Ser Tarragona. Des de fa una dècada és redactor del servei en castellà del canal europeu de televisió Euronews amb seu a Lió (França).

Comentarios
Multimedia Diari