Empreses familiars: El motor econòmic on negocis i sang es barregen per assegurar un llegat

Fortaleses d’aquestes companyies. Són prop del 90% del total, donen feina a 7 milions de persones a Espanya, estan compromeses amb el territori i són innovadores  

28 octubre 2021 05:18 | Actualizado a 28 octubre 2021 05:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de fa uns dies ja es pot veure la tercera temporada de la sèrie Succession a la plataforma de streaming HBO. No faré cap espòiler, només diré que tracta sobre les lluites de poder entre els membres d’una mateixa família propietària d’un imperi mediàtic. Mostra com uns fills sense moral ni escrúpols fan tot el possible per apartar al seu pare ja gran, fundador de l’empresa, de la direcció de la companyia per posar-se ells al capdavant. Bàndols oposats, tàctiques, estratègies, amics, enemics... Té tots els ingredients d’una guerra en tota regla. 
La sèrie està inspirada en la vida del magnat Rupert Murdoch, però pel bé de tots plegats a la immensa majoria de les empreses familiars no estan constantment patint per qui vol treure el lloc a qui, i és que s’hi juguen molt. No és només un negoci, és un nom, un llegat, un prestigi que va més enllà d’obtenir grans beneficis.

L’empresa familiar és un ecosistema complex amb molts avantatges, però també reptes a superar que poden fer trontollar no només un negoci sinó els lligams de sang que hi ha entre els seus membres.

Són més que un negoci, es comprometen a continuar el projecte del seu fundador 

Sense cap mena de dubte les empreses familiars són un gran motor econòmic. Segons les dades actualitzades de l’Institut de l’Empresa Familiar, a Espanya aquestes companyies representen el 89% del total d’empreses que hi ha.

Són un milió de negocis que donen feina a gairebé set milions de persones, el que suposa el 67% dels treballadors al sector privat. El seu pes és indiscutible.
Hi ha molts tipus d’empreses familiars, des de petites botigues centenàries fins a grans grups com Inditex o start-ups (empreses emergents) creades per uns germans. Cadascuna té la seva manera de fer, però totes tenen elements en comú. El principal és l’estreta connexió entre la propietat i la gestió de l’empresa. Hi ha una implicació total dels directius pel sentiment de pertinença i això fa que l’activitat d’aquestes empreses sigui un reflex de les relacions familiars, un fet que marca el rumb de les companyies tant positivament com negativament.
L’equilibri entre la feina i els sentiments no és fàcil i cada casa és un món, però en aquestes empreses hi predomina la ferma voluntat de tirar endavant el projecte del seu fundador, una persona emprenedora que ha anat transmetent els valors de la família a les noves generacions. Mantenir aquest llegat, la cultura del fundador, està molt present a l’ADN d’aquestes empreses.

Una altra de les característiques de les companyies familiars és la seva especial relació amb els treballadors i el territori i és que tenen molt clar que el seu principal actiu són les persones. En moltes d’elles, sobretot a les de menys dimensió, volen que els treballadors se sentin a gust a la feina i orgullosos d’aportar el seu gra de sorra en aquella companyia. Es creen vincles que ajuden que tot rutlli perquè els treballadors senten l’empresa com a seva i això els hi genera confiança.

Ocupen persones del territori i ajuden a evitar la fuga de talent i el despoblament 

A més, gran part de les plantilles les formen persones de la mateixa localitat o de l’entorn on està ubicada la companyia, contribuint així a enfortir l’economia local, a fidelitzar el talent més pròxim i a evitar la despoblació en algunes parts del territori.

Un pot tenir la sensació que el pes de mantenir el llegat fa que les empreses familiars siguin conservadores. Res més lluny de la realitat. De fet, aquestes companyies són plenament conscients que la seva viabilitat depèn en bona part de la capacitat d’adaptació als canvis i la innovació és fonamental en aquest sentit.

La proximitat que facilita la comunicació entre directius, treballadors, proveïdors i clients les impulsa a aplicar novetats com l’ampliació de les línies de negoci, el llançament de nous productes o la digitalització dels processos productius. També són moltes les empreses familiars conscienciades amb la sostenibilitat gràcies al seu coneixement de l’entorn i a la voluntat de salvaguardar el territori on estan arrelades.

Tot plegat demostra que les empreses familiars són úniques, necessàries i resilients. Ens hi juguem molt.

 

* Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.         

Comentarios
Multimedia Diari