En una societat canviant...

Vàrem treballar en projectes per als no atesos, per a la promoció de les Càritas de base

19 mayo 2017 22:11 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb aquesta petita crònica que va dels anys 2004 fins al 2008, vull donar testimoni del compromís i de l’acció de moltes i moltes persones que han fet i fan realitat tot el que suposa creure, identificar-se i actuar. No pretenc fer un relat detallat, documentat, de la nostra història compartida, només indico un seguit de referències i experiències, de multitud d’accions anònimes, adreçades a tantes i tantes realitats humanes que dia rere dia s’acullen des de les parròquies.

Des de la Doctrina Social de l’Església, marc en el qual s’ubica la missió de Càritas, vàrem dissenyar, des de CDT, els models d’acció vinculats al Pla Pastoral de la Diòcesi (2002-2005), per tal d’anar-los incardinant en l’esdevenir d’aquells moments. Vàrem marcar les prioritats de treball a redós de tres eixos : el treball amb els últims i no atesos; la promoció de les Càritas de base i l’aprofundiment en la dinàmica del treball en equip. Les anàrem implementant amb la col·laboració i la participació de tots. El Consell Diocesà actuava com a motor central, fent realitat aquestes prioritats que es traduïen en projectes diversos per tal d’atendre aquelles mancances humanes que identificàvem i que, degudament programades i estructurades, es convertirien en ‘oportunitats’.

Necessitàvem clarificar accions, incorporar persones, delimitar responsabilitats públiques, en correspondència amb la nostra praxi de solidaritat i de comunicació de béns de la comunitat cristiana. En resum, calia delimitar uns espais identificats i de referència, conceptuals i alhora físics, suficientment peculiars, que facilitessin l’encontre i que fossin, també, signes de pertinença. Instal·lacions que calia optimitzar per tal d’ajudar-nos a promoure i aconseguir la promoció de les persones, tot superant l’assistencialisme. Canvis accelerats al costat de rutines que generaven escenaris complexos, però calia revisar models històrics de presència i acció en la societat, per tal de donar noves respostes davant les noves necessitats.

Amb l’arribada d’un nou pastor que assumí el guiatge de l’Església de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol i Balcells, vàrem tenir l’oportunitat de presentar-li un ampli dossier explicatiu de tots els projectes i les accions que es desenvolupaven a les Càritas parroquials i arxiprestals.

Comentarios
Multimedia Diari