Enòleg: una professió gens deslocalitzable

El professional, més enllà de fer vins, ha de saber explicar-los als consumidors, posant-se al nivell que correspongui en cada cas

Joan Miquel Canals

Whatsapp

En els temps en què estem, hom sent a parlar de deslocalitzacions, productivitat, abaratir sous, fer més per menys...

És una realitat a la qual ja ens hem anat acostumant i sembla que tot hagi de ser així. Els enòlegs, que es formen a través del Grau en Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, no s’escapen d’aquesta realitat. Bé, quasi, ja que si una cosa té aquesta feina és que no és deslocalitzable, és més, està totalment localitzada en uns paisatges que solen ser meravellosos en general. Aquesta és la millor garantia de l’empleabilitat dels nostres estudiants.

En l’explosió econòmica del primer decenni d’aquest segle, els cellers foren una de les activitats econòmiques que es varen incrementar substancialment; malgrat tot i la davallada produïda en aquests darrers anys, la professionalitat dels nostres especialistes i la gran competitivitat del vi de les nostres contrades ha fet que actualment siguem un país netament exportador on el camp agroalimentari en general i el sector del vi en particular esdevinguin un dels motors econòmics de la nostra societat.

És per aquest motiu que l’enòleg, més enllà de fer grans vins, ha de saber explicar-los a tot tipus de consumidors, posant-se al nivell que toqui en cada cas. Això ho garantim a la URV amb una formació científica sòlida però també formant persones, líders, emprenedors, que són capaços de excel·lir en aquest sector.

La prova de tot això és la solidesa de les grans empreses, moltes d’elles amb tècnics de primera fila formats a la Facultat d’Enologia de casa nostra, però també una gran majoria de petites i mitjanes empreses on el propietari enòleg és un antic estudiant emprenedor.

Sols anomenar, a tall d’exemple, el celler Clua, guanyador del premi Vinari 2014 com el millor vi català (Mil·lenium 2011). Ells són una parella, la Rosa i el Xavier, ambdós antics estudiants d’Enologia de la URV.

Temas

  • OPINIÓN & BLOGS

Comentarios

Lea También