Delinqüència en temps del coronavirus

El comportament delinqüencial: la delinqüència comuna ha variat estos dies de confinament, però no s’ha donat una situació similar per poder preveure què passarà si l’estat d’alarma s’allarga

23 marzo 2020 08:40 | Actualizado a 23 marzo 2020 12:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Jutjat d’Instrucció 5 de Castelló va decretar ahir presó sense fiança per un home detingut per l’homicidi de la parella, la dona amb qui convivia. També li prohibeix apropar-se als dos fills menors d’edat. És una de les conseqüències que es preveuen del confinament: que pugi la delinqüència domèstica, no només la masclista, sinó tota la que es produeix dins les llars. Una altra cosa és la que es denunciarà i es coneixerà, em comentava el catedràtic en criminologia de la Universitat de Lausana (Suïssa), Marcelo Aebi. Estop.

Mai m’havia imaginat que hagués de desinfectar els productes del supermercat: la botella d’aigua abans d’obrir-la, la bossa de les torrades... no fa tant que bevia a morro de les llaunes de coca-cola! Estop.

Es preveu un increment  dels delictes a l’àmbit domèstic, no només els masclistes

Li pregunto al catedràtic sobre el comportament de la delinqüència en esta situació excepcional. A curt termini ja hi ha les primeres dades, a Catalunya els Mossos d’Esquadra informen de la baixada dels robatoris en força i dels furts, també tenen menys detinguts. Una baixada dràstica, francament. No han facilitat, però, els Mossos, dades de la ciberdelinqüència. I el ciberdelicte probablement tinga un comportament diferent. Ja fa temps que és un àmbit delictiu que va a l’alça a tot Europa, per això Marcelo Aebi destacava que la situació actual no farà canviar esta tendència. En estos delictes hi ha un problema afegit, la gent té vergonya de denunciar què li ha passat, perquè denunciar equival a reconèixer febleses i ingenuïtat. Estop.

Aplaudir els professionals de la salut a les vuit del vespre i haver anat abans al supermercat, al forn de pa i a passejar el gos i al gat pot arribar a ser insultant. Estop.

Imagineu-vos que heu rebut l’e-mail d’un home o d’una dona que diu que s’ha enamorat bojament de valtros, que si li envieu uns calerons per pagar-se el bitllet d’avió ve a passar el que li queda de vida al vostre costat. I que li heu donat diners pel bitllet, per comprar-se una muda nova i com que sou tan bona gent, heu afegit uns euros de més perquè sempre s’ha de portar alguna cosa a la butxaca per un «si de cas». Imagineu-vos que heu estat així de generosos o generoses i que després us adoneu que ja ha deixat d’estimar-vos i que no ha vingut. No tothom té la fortalesa de denunciar-ho. Estop.

Hi ha pobles que potser s’haurien deslliurat del coronavirus, però hi ha gent que ha tirat pel dret i se n’ha anat a les segones residències. En podríem dir egoisme sense escrúpols? Estop.

A Suïssa ja han crescut les ofertes de feina de seguretat privada per por de saquejos a empreses buides

Després hi ha altres delictes que -diguem-ne- no cal denunciar-los per resoldre el problema, la denúncia «seria publicitat negativa» per a les entitats financeres, remarca el catedràtic i les eviten. De tal manera que si t’han clonat la targeta de crèdit, el banc o la caixa et pot tornar els diners, et fa una nova targeta i no cal que hagis presentat una denúncia a la policia. I alerta Aebi dels fraus via internet i també via telefònica, aprofitant que ara tothom està a casa. Això cal que ho tinguem en compte, que no ens regalaran duros a quatre pessetes. No s’ha viscut una situació igual a l’actual i, per tant, tampoc hi ha estudis en criminologia que siguin equiparables. Me’n recomana un on s’avalua l’impacte que va tenir en la delinqüència una nevada a Mont-real el gener de 1998. Hi ha variables importants que són diferents, com el fet que hi va haver problemes en el subministrament elèctric, per tant, zones sense llum i no feia les bones temperatures que tenim ara, per tant, la vida al carrer no és que estigués prohibida, és que era realment complicada. Hi van sorgir llavors, com ara, iniciatives solidàries. Estop.

Que s’està fent triatge als hospitals vol dir que hi ha persones que en condicions habituals tindrien possibilitat de ser ateses d’una altra manera i potser de sobreviure però que ara, per falta de recursos i per l’excés de pacients, se’ls seda. Estop.

Sigui quina sigui la situació, tant si no hi ha gent al carrer per un temporal o, com ara, per la prohibició de ser-hi -que tot i la prohibició Déu ni do!-, el que sí que està comprovat, explica Marcelo Aebi, és que si la policia no està activa, la delinqüència augmenta. I a Suïssa ja hi ha un augment d’ofertes de feina de seguretat privada per por que hi hagi saquejos a les empreses i oficines que estos dies han quedat buides. Estop.

L’objectiu és sobreviure com més, millor. Estop.

* Periodista. Nascuda a l’Ametlla de Mar. Autora del llibre ‘Sense cadàver/Sin cadáver’. A TV3 informa de notícies de l’àmbit judicial, policial i de la seguretat. 

Comentarios
Multimedia Diari