Facebook i Skype ja ens governen. Històries de ciència-ficció que avui són factibles

Al descobert. Les xarxes socials poden arribar a saber molts detalls de nosaltres: els nostres restaurants preferits, viatges, el nostre estat civil, el coeficient intel·lectual i sí, la nostra possible orientació política.

25 enero 2018 09:22 | Actualizado a 25 enero 2018 09:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa uns mesos ens resultaria impossible, una història de ciència-ficció. Però ara mateix és molt factible. La investidura del govern de Catalunya es podria fer via Skype, el sistema de comunicació de Google en el que es poden fer videotrucades en directe des de qualsevol part del món. Junts per Catalunya i Carles Puigdemont ho han posat sobre la taula. 

Òbviament aquest fet seria històric, sense precedents a casa nostra. Però a fora, sí que hi ha un cas ben especial. Aquesta setmana coneixíem la curiosa història de Cefes Bansah. Ell és un rei africà que al matí és mecànic a Alemanya i quan acaba la seva jornada laboral es posa la corona i via Skype governa 350.000 súbdits que viuen a 6.000 quilòmetres de distància, a Ghana. Ara es comunica amb ells amb aquest sistema, organitza sessions i fa diferents reunions amb els líders tribals del país. I ho viu amb tota la naturalitat del món.

Per alguns, portar la idea a Catalunya és una broma i altres creuen que és factible. El Financial Times, en un article de Henry Mance se’n riu directament de la idea, però Leonid Bershidsky, editorialista de la plataforma d’informació econòmica Bloomberg ho defensa. No entrarem a valorar políticament aquesta opció. El que està clar és que l’opció tècnicament si existeix. Això ens recorda episodis de la magistral sèrie, abans de Channel 4 i ara a Netflix, Black mirror, on la tecnologia es converteix a vegades en una inquietant aliada.

Bansah governa via Skype 350.00 súbdits que viuen a 6.000 quilòmetres de distància

Un capítol molt polèmic de la sèrie va ser «El momento Waldo» (segon capítol de la tercera temporada) on un dibuix animat molt malparlat i políticament incorrecte es presentava a alcalde d’un poble. El seu programa electoral s’anava fent mitjançant les reaccions que recollia de Twitter, Facebook i altres xarxes socials i que un equip a l’ombra preparava. Populisme en estat pur. Doncs bé, molts van comparar aquest capítol amb l’arribada al poder de Donald Trump.

La tecnologia de fet ja ens governa. O millor dit, ens suggereix què comprar, què veure, fins i tot què votar. Ho veiem cada dia a plataformes com Facebook. No li donem importància però és preocupant. El mateix Facebook ho acaba de reconèixer en una roda de premsa amb Samidh Chakrabarti, responsable de producte de col·laboració cívica de la companyia. Ha dit als mitjans que aquesta xarxa social ha entonat el «mea culpa» i ha reconegut que han pogut «danyar la democràcia». Es refereix a les crítiques pel paper d’aquesta aplicació a les eleccions nord-americanes i especialment pels perfils falsos i la difusió de propaganda. De fet sospiten que els hackers russos van crear 80.000 posts que van arribar via Facebook a més de 126 milions d’usuaris als Estats Units.

El més inquietant és saber que aquesta propaganda pot arribar a qualsevol lloc del món i el que llegim pot arribar a influir-nos. I si, hi ha alguns d’aquests usuaris que poden arribar a canviar el seu vot segons el que llegeix en aquests posts ubicats entre les fotografies dels seus amics i amigues.

Zuckerberg governa 2.000 milions d’usuaris cada mes des de la seva mansió a Califòrnia

Recordem que xarxes socials com aquesta poden arribar a saber molts detalls de nosaltres. Els nostres restaurants preferits, viatges, el nostre estat civil, el coeficient intel·lectual i sí, la nostra possible orientació política. Amb informació com aquesta i amb infinites fonts de dades i la capacitat per impulsar canvis en els algoritmes, Mark Zuckerberg, és indubtablement el nostre president. Perquè té tota la nostra informació i pot dirigir-nos amb només un clic.

Ara bé, de cara a l’opinió pública, per aquest 2018 ell ja va avançar fa uns dies el seu propòsit per enguany. Després d’un 2017 amb milers de notícies falses impulsades per grups de hackers dins Facebook, a partir d’ara intentarà solucionar-ho i intentarà augmentar les mesures de seguretat amb experts que bloquejaran continguts propagandístics i antidemocràtics.

Jo quan llegeixo això no sé si estar més tranquil o més preocupat. El que està clar és que no cal que aquest home es presenti a unes eleccions, les ha guanyat directament. Governa gairebé 2.000 milions d’usuaris cada mes. I ho fa des de la seva mansió de l’exclusiva zona d’Edgewood Drive, a Palo Alto, Califòrnia. Aquest sí que ho fa a distància i ningú li ho discuteix. Vivim en un món molt curiós.

 

Periodista. Periodista cultural a IB3, va ser cap de cultura a ‘8 al dia amb Josep Cuní’ i va treballar a Canal Reus TV i la delegació de TV3 a Tarragona. Va començar a ‘La Veu de Flix’ i al ‘Diari’.

Comentarios
Multimedia Diari