Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Fashion revoluciona el consum de la síndria amb participació activa des de Cambrils

Una història d’èxit. La marca Fashion ha revolucionat en quinze anys un cultiu que estava en franc retrocés i en clar perill d’abandonament. Exporta el 45% de la seva producció i és referent en el segment prèmiumLa mirada

Ramon Puig

Whatsapp
Ramon Puig

Ramon Puig

Un estiu més el consum de síndria s’imposarà al consum de meló i es consolida com una de les fruites estiuenques per excel·lència. Pot semblar obvi, però si retrocedim 15 o 20 anys enrere el panorama era molt diferent. «El consum estava caient a la vegada que es reduïa la superfície de conreu, de manera que era un cultiu tradicional que estava cridat a desaparèixer», recorda Joaquín Hidalgo, coordinador de síndries Fashion, la marca que ha revolucionat el consum d’aquesta fruita i que constitueix una veritable història d’èxit.

L’amic de casa José Antonio Arcos, periodista d’El Ejido especialitzat en horticultura i tot un referent en el sector, juntament amb l’Ana Rubio, ens deixa fascinats mentre sopem per Cabo de Gata aquest agost. Ens acaben d’explicar la història de Fashion i que a més un dels seus socis productors és de Cambrils. Tirem enrere cap al 2000, moment en què el consumidor havia girat l’esquena a un producte amb una qualitat poc homogènia i en què els talls tampoc no es feien en el moment adequat de maduresa i on s’afegia la molèstia de les llavors. Davant d’un horitzó poc engrescador, l’empresa de llavors Nunhems, que actua com a soci tecnològic, crea la varietat Fashion i anima un grup de productors d’arreu de l’Estat a fer un salt de qualitat amb una marca conjunta i garantir un calendari de collita des de l’abril, als camps d’El Ejido, fins a l’octubre, a la Manxa. «Es va establir una forma de fer les coses diferent que va permetre revolucionar tot el sector», admet Hidalgo. Amb tot aquest temps la síndria ha doblat el consum per càpita i l’Estat espanyol és el primer exportador en volum i valor. «Amb un estàndard de qualitat elevat de producte es va aconseguir que el productor vengués més i que el consumidor trobés un producte innovador», en referència a la síndria negra sense llavor, més dolça i molt còmoda de menjar.

Un producte de qualitat ha permès recuperar la confiança i dobla el consum per càpita

Fashion és la unió d’un soci tecnològic que aporta la llavor i l’assessorament, i setze socis productors que produeixen la síndria als seus camps, formant l’agrupació d’empreses de major volum en el sector hortofructícola d’Europa.

Hi ha un soci català que és justament de Cambrils, Verdcamp Fruits. Molt focalitzats en horta d’hivern (col, coliflor, bròquil, etc.), la síndria els va permetre complementar la seva activitat. De les 380 hectàrees que gestionen, 200 les ocupen en aquesta època a la síndria. A més de les finques familiars de Cambrils, també tenen explotacions a València i la Manxa, de manera que poden servir síndria des de mitjans de juny fins al setembre, primer des de Cambrils i acabant a la Manxa. «Fashion ha estat un èxit perquè té un gust excel·lent i ha permès oferir al consumidor un producte que valgui la pena menjar i a partir d’aquí ha exercit de locomotora per fer empènyer tot el sector de la síndria», explica Ernest Mas, responsable de camp de Verdcamp. Fashion domina el 10% del mercat de síndria i és el líder i referent en el segment prèmium. Dels 7 milions de quilos de producció anual, el 45% va a exportació, fonamentalment a Alemanya, França i Holanda.

El projecte és fruit de la unió d’un soci tecnològic i setze productors, un d’ells cambrilenc, Verdcamp Fruits

La història d’èxit parteix de la innovació, però també de l’aliança d’un grup de productors per desenvolupar una marca de forma conjunta. «Avui et vénen al cap poques marques de fruita i una és Fashion, on hem buscat altres formes de consum a més del tall tradicional i així desestacionalitzar-ho», explica Hidalgo. De fet, les darreres xifres no només confirmen el domini de la síndria sobre el meló, sinó que la gran majoria és sense llavor i que el seu consumidor és més jove i familiar.

Paradoxalment, Verdcamp ha passat d’exportar majoritàriament a vendre principalment a Catalunya. L’Ernest Mas defensa que el futur està en apropar el camp a la ciutat. «L’agricultura ha de tornar a agafar valor a partir que el producte tingui menys quilometratge, que sigui el més saludable possible i cuidi més de l’entorn». Aquesta empresa familiar de Cambrils va ser la primera d’Europa en el càlcul i certificació de la petjada hídrica i de carboni en síndria i nou cultius més.

Economista i periodista. Nascut a Guissona, porta més de mitja vida al Camp de Tarragona, des d’on es desplaça cada dia a treballar a Barcelona, on és director comercial d’una companyia asseguradora d’àmbit català. Va començar la seva trajectòria professional al món del periodisme al ‘Diari de Tarragona’.

Temas

Comentarios

Lea También