Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Opinion el voraviu

Francesc Moragas i l’Obra del Bon Mot

El Fundador de la Caixa també va crear l’Obra del Bon Mot, una institució destinada a «lluitar contra l’ús de paraules grolleres».

Josep Ramon Correal

Whatsapp
Isidre Fainé en la inauguració de l'exposició dedicada als 150 anys de Francesc Moragas.

Isidre Fainé en la inauguració de l'exposició dedicada als 150 anys de Francesc Moragas.

La Fundació ’’la Caixa’’ acaba de publicar el llibre Francesc Moragas i Barret. El fundador de ’’la Caixa’’ amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. El volum, l’autor del qual és Francesc Cabana, comença amb la citació d’unes paraules que Francesc Cambó va adreçar a Josep Pla: «El personatge [Moragas] és sensacional, únic. Nosaltres, els polítics, hem fet el que hem pogut. El Sr. Moragas ha creat la realitat pura i simple». A més de l’originària Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, Moragas va desplegar tot un seguit d’institucions socials com l’Obra Maternal, l’Obra d’Amor als Invàlids, l’Obra Antituberculosa, L’Institut Català per a Cecs i les Colònies Infantils, entre altres. M’he quedat esbalaït en assabentar-me que Moragas va crear també l’Obra del Bon Mot, una institució destinada a «lluitar contra l’ús de paraules grolleres». A la ressenya que en va fer La Vanguardia el 26 de maig de 1922 s’explicava que la intenció d’aquesta obra social era «obtener la mayor nobleza posible en el lenguaje». Posteriorment les funcions de l’Obra del Bon Mot van anar evolucionant cap a les cases de cultura i les biblioteques populars, primer esglaó de l’obra cultural. Tal com va l’ús del llenguatge als nostres parlaments i a les nostres xarxes socials, potser haurem de recuperar l’original objectiu del Bon Mot.

Temas

Comentarios

Lea También