'Good bye Europe'. El Brexit afectarà les nostres empreses, el comerç, les inversions i el turisme

Aranzels i devaluació de la lliura esterlina. Seran els efectes de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea que impactaran negativament en la nostra economia

27 septiembre 2019 08:00 | Actualizado a 27 septiembre 2019 08:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Brexit ja és aquí. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea serà el 31 d’octubre després d’ajornar-se per poder arribar a un acord entre les dues parts que facilités una separació acordada i ordenada. Ara com ara el Parlament britànic ha rebutjat el Brexit dur i sense acord que tant vol l’actual primer ministre britànic Boris Johnson, però a un mes de la sortida tot és molt incert.

L’únic que està clar és que les futures relacions entre el Regne Unit i Europa seran diferents i tindran efectes en tots els àmbits econòmics com el comerç, el turisme, les inversions, la fiscalitat…

És per això que a casa nostra, la Generalitat a través d’Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa, i patronals com PIMEC i Foment del Treball informen, resolen dubtes, assessoren i fan recomanacions als empresaris que tenen relacions comercials amb el Regne Unit.

Sembla que l’economia catalana es podria veure força afectada pel Brexit, ja que la relació comercial entre Catalunya i el Regne Unit és intensa. Hi ha moltes empreses que hi exporten productes, que hi presten serveis, que hi tenen filials o que compten entre les seves plantilles amb ciutadans britànics.

De fet, el Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya amb exportacions per un valor de 3.900 milions d’euros, el que equival a l’1,8% del PIB català. Actualment hi ha 3.300 empreses catalanes que venen al Regne Unit, 2.200 de les quals ho fan de manera regular. A més hi ha 460 empreses de casa nostra implantades allà mitjançant filials, sucursals o centres productius.

3.300 empreses catalanes exporten al Regne Unit per un valor de 3.900 milions d’euros

Si parlem de sectors, el de l’automoció seria el que es veuria més afectat, ja que l’any passat representava més del 37% del total de les exportacions al Regne Unit. El segueixen l’alimentació i les begudes destacant el cava, els sectors químic i tèxtil.

La sortida del Regne Unit implicarà l’establiment de duanes i l’aplicació d’aranzels a les mercaderies i de nous règims fiscals i legals que encariran i dificultaran les importacions i les exportacions de productes. Hi haurà un increment dels costos i del temps, principals temors de les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb el Regne Unit.

Per exemple, els aranzels faran que s’encareixin els productes entre un 10 i un 20% i això ens farà perdre competitivitat. La instal·lació de duanes també provocarà una pèrdua de temps. Els controls fronterers allargaran l’entrada al país, fet especialment perjudicial per als productes peribles com els agroalimentaris. Per tant, moltes empreses del sector de l’alimentació hauran d’implantar-se allà i obrir-hi magatzems per conservar els seus productes. També hi ha la possibilitat de nous controls fitosanitaris als aliments i d’increment de costos a les empreses farmacèutiques i químiques, que pertanyen a sectors molt regulats, i als quals se’ls podran exigir més registres que els actuals.

Els aranzels encariran els productes que venem al Regne Unit entre un 10 i un 20%

Evidentment també preocupa el tipus de canvi de moneda. La lliura s’està afeblint respecte a l’euro i si aquesta tendència es manté, farà que perdem competitivitat i deixem de ser-los atractius perquè importar els nostres productes els sortirà molt car. També podem deixar de ser un lloc idoni per invertir. De gener a setembre del 2018 les inversions del Regne Unit a Catalunya van arribar als 328 milions d’euros, sobretot en els sectors de les comunicacions, la construcció i els productes farmacèutics.

I el nostre sector turístic també es veurà afectat pel Brexit, ja que el Regne Unit és el segon país en nombre de turistes estrangers que visiten Catalunya. L’any passat van venir 2 milions de britànics, però la necessitat de visat i el més que probable alentiment de l’economia britànica provocaran una disminució dels seus viatges.

Per tant, sembla que poc o molt, el Brexit afectarà la nostra economia i tindrà un sobrecost per a les empreses catalanes que treballen amb el mercat britànic. Ara només caldrà esperar que aquesta sortida del Regne Unit de la Unió Europea sigui pactada perquè l’impacte quedi limitat.

* Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB),  Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des de 1994.

Comentarios
Multimedia Diari