Hi ha un tauró a la meva platja. Creixen les observacions d’aquests animals a Balears

Alarma injustificada. Espanya pesca cada any 50.000 tones de taurons i al món s’arriben a 100 milions de captures. Amb aquestes dades queda clar qui ha de tenir por de qui.

09 agosto 2018 12:05 | Actualizado a 09 agosto 2018 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Potser esteu llegint article a la platja, estirats a damunt la tovallola i a punt de tirar-vos a l’aigua. Què passaria si entreu dins l’aigua i us trobeu al vostre costat un tauró? Doncs això és el que es van trobar els dos-cents banyistes de la platja de Cala Domingos Petit, al municipi mallorquí de Manacor el dos d’agost.

Eren les quatre de la tarda, hora de màxima afluència, i la platja es va evacuar a l’instant quan una tintorera de tres metres i mig va arribar a la vorera de la platja. La Policia Local de Manacor i biòlegs del Palma Aquarium van intentar rescatar l’animal que estava malferit. Havia rebut una fiblada d’una rajada.

El tauró tenia clavat aquest fibló al seu cap i això li impedia orientar-se. Sofria molt i per això, els experts van optar per posar-li una injecció eutanàsica. Al final va morir uns minuts després davant la mirada de centenars de persones que van immortalitzar el moment amb desenes de vídeos a les xarxes socials que per cert acumulen milers de reproduccions. Va ser gairebé una mort en directe. Hi ha testimonis que creuen que l’animal «gairebé demanava ajuda» i els biòlegs consultats afirmen que es va atansar a la costa a morir.

Els diaris sensacionalistes alemanys i britànics obrien la portada l’endemà amb titulars com «Pànic a Mallorca per un tauró». Lluny de la realitat. Qui era allà només podia sentir llàstima per veure agonitzant aquesta tintorera que en aquells moments era gairebé indefensa. I és que realment no hi ha cap motiu d’alarma.

Aquestes espècies no ataquen intencionadament els humans. De fet el tauró pelegrí és inofensiu i s’alimenta de plàncton. Altres espècies s’alimenten de tonyina com el tauró blanc. Existeixen fins a 45 espècies de taurons a la Mediterrània i en general no ataquen als banyistes. 

Precisament una expedició científica va filmar el 29 de juny al costat del Parc Nacional de Cabrera un exemplar de tauró blanc de cinc metres de longitud, el primer animal d’aquesta espècie documentat a Espanya en les darreres tres dècades. El biòleg Fernando López Mirones, que participa com a encarregat de filmacions en l’expedició Alnitak 2018, dirigida per Ricardo Sagarminaga, va relatar en el seu blog que la troballa es va produir quan el seu vaixell navegava a vuit milles de Cabrera.

«En els darrers anys hi va haver possibles albiraments no confirmats i rumors diversos, però aquesta és la primera constatació científica de la seva presència en aigües espanyoles almanco fa 30 anys». «La presència de grans taurons blancs en aigües espanyoles era un rumor constant, així com una evidència històrica ratificada per fotografies i toponímia de tota la costa balear, llevantina i catalana. No obstant això, des de fa molts anys no s’havia pogut documentar», subratlla el biòleg.

L’expedició Alnitak 2018 s’emmarca al programa LIBERA-Todos por la Mar, que hi dóna suport SEO Birdlife, Ecoembes, Fundació Biodiversitat, USFWS, NOAA i SOCIB.

El que està clar és la majoria d’espècies de taurons es troben en retrocés i estan catalogades com espècies amenaçades o en perill d’extinció. I és que Espanya pesca cada any amb 50.000 tones de taurons cada any. I al món el nombre de captures augmenta als cent milions de captures. Amb aquestes dades queda clar qui ha de tenir por de qui. 

 

Periodista cultural a IB3, va ser cap de cultura a “8 al dia amb Josep Cuní” i va treballar a Canal Reus TV i la delegació de TV3 a Tarragona. Va començar a  “La Veu de Flix” i al Diari.

Comentarios
Multimedia Diari