Homenatge al doctor Frias i Roig

Es tracta d’un metge no gaire conegut a Reus però d’una gran talla personal i internacional

07 agosto 2017 11:29 | Actualizado a 07 agosto 2017 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

‘Gràcies, Dr. Frias!» són les paraules que surten en veure l’obra d’un metge de Reus. Fa cent anys que el Dr. Alexandre Frias i Roig va presentar una sol·licitud a l’Ajuntament de Reus on exposava que havia iniciat una campanya contra la mortalitat infantil a la seva ciutat. Era l’octubre de 1916 i poc temps més tard, científics, demògrafs, metges i nutricionistes van començar a preguntar-se què passava a les comarques tarragonines a principis del segle XX, on els baixos nivells de mortalitat infantil i malalties infeccioses havien millorat l’esperança de vida de la zona. Tot i que s’hi fa la descripció numèrica, les explicacions i causes d’aquesta bona salut al voltant de Reus són moltes i variades però poc estudiades i tot apunta a un inici...

Corria l’any 1902, quan el Dr. Frias, terminava la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona però... el preocupava l’alta mortalitat infantil que trobava. Entre l’any 1913 i 1914, després d’un viatge d’estudis per distints països europeus, és nomenat metge de la junta del patronat de metges titulars de Reus i es planteja crear una institució de protecció per a la infància a la seva ciutat. 

Pocs mesos després, el contracten com ajudant interí de la secció de Ciències de l’Institut reusenc i imparteix un curs d’higiene al Centre de Lectura. Finalment, va sol·licitar al consistori reusenc fer-se càrrec gratuïtament de la visita de nens malalts de l’Hospital de Sant Joan. Considerava que les causes principals de l’elevat nombre de defuncions es devien «principalment a la misèria i a la ignorància de les mares i pares», el facultatiu va pensar que «per obtenir un èxit veritable en aquesta tasca» era absolutament indispensable formular un pla de campanya que hauria de desenvolupar-se per etapes i de manera gradual en tractar-se d’una tasca enorme i no comptar amb mitjans per realitzar-la. Impulsà una intensa campanya de divulgació dels principis de puericultura (cartells, revistes, fulles escrites, emissions de ràdio...) entre les mares que acabaven de tenir un fill i els distribuïa gratuïtament al Registre Civil, un fulletó titulat, Consells a les mares per a ben criar a sos fills.

Ara sí!, l’1 de desembre de 1916 quedava constituïda i s’aprovava el primer reglament de l’Associació Reusenca de la Caritat. Aquest document incloïa millores higièniques sanitàries, millors serveis i la beneficència domiciliària a Reus. L’obra és una bateria d’accions per a la formació de les mares, pares, sanitaris i mestres dels infants. És una guia per a l’aprofitament de la bona alimentació, la llet, el sol i unes pràctiques higièniques i esportives adients, davant la infància descuidada per la rutina i la ignorància dels progenitors.

Dos anys després, el 1919, crea l’Institut de Puericultura de Reus, conegut com «La Gota de Llet», amb la finalitat d’ajudar els nens protegint-los de la misèria ajudant a les dones embarassades i educant les que lacten els fills. L’Institut organitza, també, colònies escolars i col·labora amb el Servei Municipal d’Inspecció Mèdica Escolar. L’obra d’Alexandre Frias contribueix a determinar una extraordinària reducció de la taxa de mortalitat infantil a Reus en comparació a la de la resta de ciutats i províncies espanyoles. Reus era la segona o tercera ciutat en nombre d’habitants a Catalunya, després de Barcelona i alternant-se amb Tortosa. Les primeres dècades del segle XX a Reus van impactar a tot el territori i la seva esplendor es recull actualment.

Fa cent anys de la proesa del Dr. Frias i el consistori reusenc presenta la seva figura en conferències, exposicions, activitats infantils.... Es tracta d’un metge no gaire conegut a la seva ciutat però d’una gran talla personal i internacional. Commemorar-lo durant l’any 2017 serveix per mostrar la seva aportació en la reducció de les malalties infeccioses molt abans de l’entrada dels antibiòtics.

Quan penetris a la seva obra solament podràs dir: «Gràcies, Dr. Frias!»

Comentarios
Multimedia Diari