Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Homenatge al doctor Frias i Roig

Es tracta d’un metge no gaire conegut a Reus però d’una gran talla personal i internacional

Margarida Gonzalbo-Cirac

Whatsapp

‘Gràcies, Dr. Frias!» són les paraules que surten en veure l’obra d’un metge de Reus. Fa cent anys que el Dr. Alexandre Frias i Roig va presentar una sol·licitud a l’Ajuntament de Reus on exposava que havia iniciat una campanya contra la mortalitat infantil a la seva ciutat. Era l’octubre de 1916 i poc temps més tard, científics, demògrafs, metges i nutricionistes van començar a preguntar-se què passava a les comarques tarragonines a principis del segle XX, on els baixos nivells de mortalitat infantil i malalties infeccioses havien millorat l’esperança de vida de la zona. Tot i que s’hi fa la descripció numèrica, les explicacions i causes d’aquesta bona salut al voltant de Reus són moltes i variades però poc estudiades i tot apunta a un inici...

Corria l’any 1902, quan el Dr. Frias, terminava la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona però... el preocupava l’alta mortalitat infantil que trobava. Entre l’any 1913 i 1914, després d’un viatge d’estudis per distints països europeus, és nomenat metge de la junta del patronat de metges titulars de Reus i es planteja crear una institució de protecció per a la infància a la seva ciutat. 

Pocs mesos després, el contracten com ajudant interí de la secció de Ciències de l’Institut reusenc i imparteix un curs d’higiene al Centre de Lectura. Finalment, va sol·licitar al consistori reusenc fer-se càrrec gratuïtament de la visita de nens malalts de l’Hospital de Sant Joan. Considerava que les causes principals de l’elevat nombre de defuncions es devien «principalment a la misèria i a la ignorància de les mares i pares», el facultatiu va pensar que «per obtenir un èxit veritable en aquesta tasca» era absolutament indispensable formular un pla de campanya que hauria de desenvolupar-se per etapes i de manera gradual en tractar-se d’una tasca enorme i no comptar amb mitjans per realitzar-la. Impulsà una intensa campanya de divulgació dels principis de puericultura (cartells, revistes, fulles escrites, emissions de ràdio...) entre les mares que acabaven de tenir un fill i els distribuïa gratuïtament al Registre Civil, un fulletó titulat, Consells a les mares per a ben criar a sos fills.

Ara sí!, l’1 de desembre de 1916 quedava constituïda i s’aprovava el primer reglament de l’Associació Reusenca de la Caritat. Aquest document incloïa millores higièniques sanitàries, millors serveis i la beneficència domiciliària a Reus. L’obra és una bateria d’accions per a la formació de les mares, pares, sanitaris i mestres dels infants. És una guia per a l’aprofitament de la bona alimentació, la llet, el sol i unes pràctiques higièniques i esportives adients, davant la infància descuidada per la rutina i la ignorància dels progenitors.

Dos anys després, el 1919, crea l’Institut de Puericultura de Reus, conegut com «La Gota de Llet», amb la finalitat d’ajudar els nens protegint-los de la misèria ajudant a les dones embarassades i educant les que lacten els fills. L’Institut organitza, també, colònies escolars i col·labora amb el Servei Municipal d’Inspecció Mèdica Escolar. L’obra d’Alexandre Frias contribueix a determinar una extraordinària reducció de la taxa de mortalitat infantil a Reus en comparació a la de la resta de ciutats i províncies espanyoles. Reus era la segona o tercera ciutat en nombre d’habitants a Catalunya, després de Barcelona i alternant-se amb Tortosa. Les primeres dècades del segle XX a Reus van impactar a tot el territori i la seva esplendor es recull actualment.

Fa cent anys de la proesa del Dr. Frias i el consistori reusenc presenta la seva figura en conferències, exposicions, activitats infantils.... Es tracta d’un metge no gaire conegut a la seva ciutat però d’una gran talla personal i internacional. Commemorar-lo durant l’any 2017 serveix per mostrar la seva aportació en la reducció de les malalties infeccioses molt abans de l’entrada dels antibiòtics.

Quan penetris a la seva obra solament podràs dir: «Gràcies, Dr. Frias!»

Temas

Comentarios

Lea También