Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Idees convertides en negocis. Creix el nombre d'emprenedors a Catalunya

Més emprenedors que mai. Augmenta la taxa d’activitat emprenedora a Catalunya superant l’espanyola i l’europea. Guanya més pes l’emprenedoria com a oportunitat professional que com a necessitat

Maite Curto

Whatsapp

Si busquem al diccionari de l’Enciclopèdia Catalana la definició d’emprenedor diu: «Persona que té iniciativa i coratge per dur a terme empreses difícils i arriscades». Doncs sembla que a Catalunya cada vegada hi ha més persones valentes, creatives i entusiastes que opten per crear una empresa pròpia i convertir en negoci les seves idees i projectes.

Segons el Global Entrepeneurship Monitor, en el qual participen 54 països de tot el món i que promouen el Departament d’Empresa de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, la taxa d’activitat emprenedora a Catalunya va créixer un 1% en un any fins a situar-se al 8% el 2017. Això vol dir que vuit de cada cent catalans en edat de treballar (entre 18 i 64 anys) són emprenedors i han posat en marxa la seva empresa.

Però si a més comparem aquesta xifra, veiem que Catalunya supera en més d’un punt i mig la taxa espanyola i és dues dècimes més alta que l’europea. 

A aquesta dada positiva se li ha de sumar la solidesa d’aquestes empreses, ja que els emprenedors consolidats, és a dir, els que encapçalen iniciatives empresarials que tenen més de tres anys i mig d’existència, representen el 9% del total de la població adulta de Catalunya. Aquesta xifra també és superior en dos punts a l’espanyola i l’europea.

Pel que fa a les persones que van abandonar la seva activitat empresarial en els últims dotze mesos, no arriba al 2%, xifra molt similar a la de l’any anterior i a l’espanyola però inferior a la mitjana europea i a la de països basats en la innovació. 

Dades satisfactòries, doncs, per a la nostra economia que s’expliquen per diversos motius. Un d’ells és que puja el nombre de persones que detecten bones oportunitats de negoci a Catalunya i que valoren positivament les condicions de l’entorn per emprendre a casa nostra.

Les variables que treuen més bona nota són l’existència i accés a infraestructures físiques, de serveis, comercials i professionals. Per contra, el principal obstacle per als emprenedors és la falta de polítiques públiques i aquesta queixa es va repetint en els últims anys.

Cal que el govern faci els deures, doni valor a sectors estratègics, elabori una política industrial a llarg termini i situï la indústria i la innovació en el centre del model de creixement.

Només així es facilitarà l’emprenedoria a casa nostra i millorarà la mala imatge que encara es té de l’emprenedor i és que només el 47% dels catalans considera que emprendre aporta estatus social i econòmic, una xifra molt allunyada del 70% dels europeus que ho pensen.

Anem pel bon camí però encara hi ha molta feina a fer pel que fa als aspectes qualitatius de les empreses creades: la seva dimensió és petita, cal millorar l’aspecte innovador dels seus productes i han de tenir més vocació exportadora.

Un aspecte a destacar és que es confirma el canvi de tendència dels dos últims anys pel que fa a la motivació per emprendre i crear una empresa pròpia. Si durant la crisi es va disparar el nombre de persones que van perdre la feina i van posar en marxa un negoci per necessitat i a vegades capitalitzant l’atur, ara augmenta més la proporció de treballadors que es decideixen a crear una empresa perquè hi veuen una oportunitat professional.

És un gran canvi pel que fa a la mentalitat que es té del fet d’emprendre i que pot influir en una millora de la qualitat de l’emprenedoria. 

I sembla que les primeres a veure aquesta oportunitat són les dones. Després d’uns anys de mantenir-se estable, la taxa d’emprenedoria femenina ha pujat un punt i s’enfila fins al 7% el 2017, molt per damunt de la mitjana europea i s’equipara a la dels països més innovadors. 

De l’informe també es desprèn que els joves catalans són més emprenedors que els espanyols però menys que els europeus. Cal potenciar l’educació emprenedora ja a l’etapa escolar per formar persones amb capacitat creativa i que arrisquin per convertir un projecte o una idea en un negoci.


Periodista Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).Treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.         

Temas

Comentarios

Lea También