Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Jocs versus Política

Una crida. Demano una treva olímpica durant els nostres Jocs Mediterranis

Agustín Pujol

Whatsapp

Em considero un home de l’esport amb l’experiència que em dona més de 20 anys dedicat a la gestió esportiva i sempre he volgut desvincular la política de l’esport, encara que no sempre ha estat possible.

Aquesta reflexió em serveix com a preàmbul del present article d’opinió, en el que vull parlar dels imminents Jocs del Mediterrani i de la situació política actual.

És evident que la convulsa situació política que ens toca viure a Catalunya i Espanya no ha ajudat ni està ajudant en absolut a l’organització dels Jocs. Temps haurem d’analitzar totes i cadascuna de les circumstàncies que han afectat el normal desenvolupament preparatori de tan important esdeveniment esportiu que ens disposem a viure.

Ara no és el moment de mirar enrere. Voldria enviar un missatge de futur immediat, tan immediat com és la celebració d’aquests Jocs a la nostra ciutat i al nostre territori.

Els Jocs Olímpics sempre han estat el paradigma de l’esport i dels seus valors principals: esforç, superació, solidaritat, esportivitat i respecte, entre altres valors que influeixen en el comportament de les persones.

L’estatus de zona neutral

Antigament, els Jocs Olímpics aconseguien suspendre les guerres perquè els esportistes poguessin participar i tornar en pau i tranquil·litat als seus països d’origen, fins al punt que la ciutat d’Olímpia tenia l’estatus de zona neutral i lloc de reunió per negociar la pau. Era un període que es denominava «treva olímpica», o també pau olímpica.

Més recentment, després de la guerra dels Balcans, el Comitè Olímpic Internacional (COI) i l’Assemblea General de Nacions Unides insten a tots els estats del món per restablir la treva olímpica pels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Tot això ho exposo per tal de fer una crida a qui correspongui, per demanar una «treva olímpica» durant els nostres Jocs Mediterranis.

Que deixem aparcades les diferències generades entre els diferents col·lectius que representen el conjunt de la societat civil i política.

Demanaria respecte als mateixos Jocs Mediterranis, tot evitant xiular himnes i banderes, personalitats i institucions assistents, signes i qualsevol altre motiu que generi discrepàncies sobre els sentiments personals de cadascun de nosaltres.

En definitiva, respecte a Tarragona i als seus ciutadans que volem gaudir tranquil·lament dels diferents actes que se celebraran durant els Jocs del Mediterrani, des de la mateixa cerimònia d’inauguració fins a la de cloenda, incloses les entregues de medalles i qualsevol altre acte protocol·lari.

Crec sincerament que, una vegada més, l’esport pot servir com a element motivador per potenciar actituds i valors positius.
Que la treva olímpica que demano tingui com a referent el respecte i la solidaritat entre tots nosaltres, amb una finalitat comuna que tindrà com a objectiu principal la imatge de Tarragona. És una bona ocasió i Tarragona s’ho mereix.

Agustin Pujol Niubó és arquitecte i expresident de la Federació Espanyola de Tennis

Temas

Comentarios

Lea También