La Savinosa: una passa de gegant

En cap cas s’hi preveuen habitatges, establiments comercials, apartaments turístics, ni usos industrials, incompatibles amb la vàlua ecològica de la zona 

22 febrero 2019 09:34 | Actualizado a 22 febrero 2019 09:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diu un antic proverbi que tot camí comença amb una passa. A la Diputació de Tarragona ja fa temps que vam iniciar les passes per garantir un futur viable per a l’antic preventori de la Savinosa, del qual tenim la titularitat. Avui, el camí cap a la recuperació d’aquest espai privilegiat del litoral tarragoní avança amb pas ferm gràcies al consens assolit a l’entorn del projecte. Amb la seva ratificació a través del ple de la Diputació, i la posterior tramesa a l’Ajuntament perquè pugui iniciar la modificació del pla urbanístic municipal, el POUM, acabem de fer una passa de gegant. Hem conclòs el pas previ per poder donar-li un ús social als edificis projectats el 1928 per l’arquitecte Francesc Monravà i Soler i per preservar l’àmplia zona verda que els envolta i obrir-la a la ciutadania.

Fa pocs dies anunciava als mitjans de comunicació aquestes novetats en relació al projecte, acompanyat de l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, i d’altres representants institucionals de la Diputació i del Consistori, així com del Col·legi d’Arquitectes i de l’equip de professionals que ha dissenyat la proposta –Fuses-Viader, Mansilla i JPAM–, resultant del concurs d’idees que les institucions vam convocar plegats. Fèiem la nostra intervenció conjunta davant mateix del pavelló principal que dona accés al complex, en un acte sens dubte històric per a la ciutat i per al conjunt de la regió. 

L’èxit de la nova Savinosa rau en el seu impacte social. El 42% de la finca, 27.600 metres quadrats, seran noves zones verdes de titularitat pública, obertes a la ciutadania

Com ja vaig destacar aleshores, i vull reiterar atesa la seva significació, aquesta nova i decisiva fase és fruit de mesos i mesos de treball entre diverses institucions –Diputació, Ajuntament, Generalitat i Estat, així com la demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya– i també és el resultat d’un ampli acord entre la Diputació i l’Ajuntament, i la pràctica totalitat de les formacions polítiques que hi són presents. Val a dir que, històricament, no sempre s’ha assolit aquest ampli nivell d’entesa, i és aquí on també rau la transcendència del projecte. Aquest, d’altra banda, d’acord amb criteris lògics de màxima transparència, va estar a l’abast de la ciutadania en l’exposició celebrada al Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, juntament amb la resta de propostes que es van presentar al concurs d’idees, amb la participació de 25 equips d’arquitectes d’arreu del país.

L’èxit de la nova Savinosa, però, rau principalment en el seu impacte social. En aquest sentit, el 42% de la totalitat de la finca, pràcticament 27.600 metres quadrats, seran noves zones verdes de titularitat pública, obertes a la ciutadania. Alhora, es protegiran els pinars i la zona de savines que dona nom al recinte, es connectaran amb un passeig les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa i s’habilitarà un aparcament a la franja lliure vora la via fèrria. Pel que fa als possibles usos de les construccions actuals, catalogades com a Bé Cultural d’Interès Local, se n’estableixen un total de disset: des d’activitats administratives, educatives, universitàries, assistencials o sanitàries fins a activitats tecnològiques, esportives, culturals o hoteleres, que serien exclusives del pavelló central. I en cap cas s’hi preveuen habitatges, establiments comercials, apartaments turístics, ni tampoc usos industrials, incompatibles amb la vàlua ecològica del morrot de la Savinosa, un indret d’extrema bellesa des del qual s’albira part de la ciutat i del nord del litoral del Tarragonès. Una gran flexibilitat quant als usos possibles, fet que contribueix a incrementar l’interès d’empreses o organismes per instal·lar-s’hi.

La ciutat té al davant una oportunitat històrica per adequar al seu pla urbanístic un projecte de consens orientat a fer compatible l’ús de l’espai amb el respecte i la sensibilitat envers els atractius paisatgístics i naturals de la Savinosa, amb un alt component públic i cívic. Una gran oportunitat per a un enclavament únic, amb capacitat d’acollir activitats de valor afegit que generin impuls econòmic per a Tarragona, la Costa Daurada i el conjunt de la nostra regió. El camí per arribar-hi és ara més pla que mai.

 

*Josep Poblet i Tous és president de la Diputació de Tarragona

Comentarios
Multimedia Diari