La Canonja i la taula d’avaluació d’Iqoxe

Cap associació, cap col·lectiu de la Canonja o d’altres poblacions com Vila-seca o Salou figura entre els actors amb els quals s’han mantingut converses per fer l’informe de la informe Taula d’avaluació i seguiment de l’accident de l’empresa

21 mayo 2020 18:07 | Actualizado a 24 mayo 2020 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El passat 14/01/2020 va tenir lloc l’accident de l’empresa IQOXE. Ha estat un dels accidents més greus que ha patit el Polígon Petroquímic Sud, ja que va causar la mort de tres persones, nombrosos ferits i múltiples desperfectes, tant a la Canonja com en altres poblacions al voltant del Polígon.

Però no tan sols això, sinó que molts veïns i veïnes encara reviuen amb angoixa aquella tarda. Hi ha famílies que han decidit continuar la seva vida en altres poblacions i han marxat de la Canonja. Altres, tot i tenir ben present aquesta opció, encara ho estan meditant. Només cal recordar que una de les víctimes era un veí de Torreforta. El seu habitatge va rebre l’impacte d’un fragment del reactor, de més d’una tona de pes. Aquest risc no estava contemplat en els diferents plans d’emergència.

L’informe Taula d’avaluació i seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE a la Petroquímica del Camp de Tarragona el 14 de gener, presentat  a la premsa el 28 d’abril diu que Catalunya és líder en l’àmbit de la química i que concentra gairebé la meitat del sector químic i petroquímic de l’Estat, i ocupa el 5è lloc com a fabricant de productes químics a Europa.

La quarta part de la producció química a l’Estat està localitzada a les comarques de Tarragona. Els municipis de la Canonja, la Pobla de Mafumet, Vila-seca, el Morell i Tarragona acullen un complex industrial químic i petroquímic que ha esdevingut la principal localització química al sud d’Europa. 

L’empresa IQOXE pertany al terme municipal de la Canonja. No ens ha d’estranyar, ja que el polígon petroquímic Sud està situat majoritàriament en el terme municipal d’aquesta població. Tot i així, en l’informe citat anteriorment, es parla dels actors amb els quals s’han mantingut converses, diferents associacions, col·lectius veïnals o entitats: Associacions Veïnals Federades Segle XXI, FAVT, Federació de Veïns de Llevant, AV Bonavista, AMPA Escola Joan XXIII, AV Progressista de Torreforta, AV de Campclar o AV de la Verge del Pilar i Eixample. 

Curiosament, no hi ha cap entitat, cap associació, cap col·lectiu de la Canonja o d’altres poblacions com Vila-seca o Salou.

No exagerem quan diem que la majoria dels habitants de la nostra població volen que la indústria química segueixi a la Canonja, però que dugui a terme la seva activitat amb seguretat, sense que posi en perill la seva vida i la seva salut. Tampoc no exagerem si diem que la confiança que els veïns i veïnes de la Canonja tenen vers aquestes empreses s’ha trencat.

I no serà fàcil recuperar-la, sobretot tenint en compte que l’empresa ha tornat a la seva activitat sense haver acabat la investigació de l’accident i que els canongins i canongines no se senten interlocutors ni preguntats pels seus dubtes, pors o necessitats. No es recuperarà la normalitat si no es tenen en compte les persones afectades per aquesta situació. Cal preguntar a tots els actors, a tot el territori afectat. Els canongins i les canongines, si ens centrem en la nostra població, estan sorpresos de no aparèixer com a interlocutors en aquestes converses, tenint en compte que la nostra població és rica en entitats i col·lectius que hi podrien participar.

És indispensable que es tingui en compte la nostra població i també les altres que estan afectades per l’activitat de la indústria química del polígon petroquímic Sud. Només amb la participació de tots i totes es podrà arribar al fons de l’accident i iniciar el camí per a la recuperació de la confiança d’aquest sector productiu. La indústria química i les poblacions del voltant hem de ser bons veïns i veïnes, però cal que tothom hi posi de la seva part. En aquest sentit, els habitants ja fa temps que s’esforcen. I molt!

 

Marc Riu i Rusell, Regidor i portaveu del grup municipal ERC la Canonja

Comentarios
Multimedia Diari