La Fundació Bonanit davant del coronavirus

Hem pogut atendre durant els gairebé tres mesos de confinament 20 persones diàries, facilitant-los llit, esmorzar, dinar, berenar...
 

11 julio 2020 09:56 | Actualizado a 11 julio 2020 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació Bonanit de Tarragona, dedicada a acollir persones sense llar, que presideix el periodista Antoni Coll, ha hagut d’afrontar aquest 2020 una situació inaudita en els 14 anys de la seva existència, durant els quals ha acollit a més de 6.000 persones.

El confinament de la població decretat per les autoritats civils i sanitàries ha incidit de manera molt important en la nostra activitat habitual i ens ha obligat a un canvi i a una dotació de mitjans suplementaris. D’això volem fer partícips als nostres col·laboradors i amics.

Gràcies a la ràpida reacció dels nostres professionals i a l’acord amb l’lnstitut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, hem pogut atendre durant els gairebé tres mesos de confinament 20 persones diàries, facilitant-los llit, esmorzar, dinar, berenar, sopar, serveis d’higiene, rentat de la roba i medecines. Hem atès persones de diferents nacionalitats: d’Espanya, França, Colòmbia, Lituània, Marroc...,

La variació més important sobre l’activitat habitual ha consistit en tres mesures adoptades:

a) Reduir les places de l’Alberg de Peixateries Velles per complir amb la disposició de no ocupar més de la tercera part de l’espai i posteriorment la meitat.

b) L’ampliació de l’horari habitual de funcionament del servei, que era de 12 hores diàries (de 9 del vespre a 9 del matí), a les 24 hores del dia, i la contractació de més personal per cobrir aquest nou horari.

c) L’ampliació als mesos d’abril i maig del conveni que tenim amb les Pensions Carmen i Alhambra, per compensar l’obligada retallada de places a l’Alberg.

Aquest acolliment de 20 persones ha estat un complement que s’ha sumat a les 50 places que ha habilitat l’Ajuntament al Pavelló del Serrallo, la qual cosa ha permès el servei a 70 persones sense llar que, en el cas de no gaudir d’aquests serveis, haguessin suposat un greu risc de salut tant per a elles com per a altres ciutadans. Així és com Tarragona ha fet front a la pandèmia.

La disposició governativa d’impedir trasllats durant aquest temps ha fet del tot necessari que els ‘sense sostre’ fessin ús d’aquesta ajuda tan important, que no es limità a donar llit i menjar sinó, de manera especial, a la cura de la higiene personal i la provisió de medicaments, i també d’elements de protecció, com mascaretes, guants, gels, etc.

Tot això ha estat possible per les accions del Patronat a la recerca d’ajudes, entre les quals hem de destacar, junt amb les habituals, les de la Fundació CaixaBank, la Fundación Roviralta i la farmàcia Ciutat (del barri de La Granja). També hem d’agrair l’ajut de Rotary Club de Tarragona, i la de moltes persones anònimes que ens han aportat queviures i roba durant aquests mesos, per tal de poder ajudar els nostres usuaris.

Com a informació complementària de la nostra activitat tinc la satisfacció d’anunciar que la Fundació Bonanit disposa aquest 2020 de vuit pisos, per a vuit famílies, amb un total de 37 persones.

Per poder fer front a aquesta iniciativa d’acollida familiar, hem rebut l’ajuda de la Fundació Rocapins de Barcelona. Va començar el 2018 i hem pogut atendre famílies amb menors d’edat que acudien a la Fundació però que no podíem admetre a l’Alberg o a les Pensions. Necessitaven una llar, que la Fundació els ha procurat mitjançant convenis de col·laboració, en alguns casos amb l’Agència Catalana de l’Habitatge i en altres, amb institucions religioses o propietaris de pisos disposats a rebre una renda més baixa si els llogaters tenien l’aval de la Fundació.

Les 37 persones que viuen en aquests pisos pertanyen a famílies d’Espanya, la República Dominicana, Colòmbia, l’Equador i el Perú, dos al centre de Tarragona i les altres als barris de Torreforta, Campclar, Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador.
Aquestes famílies, abans separades en habitacions de lloguer i en algun cas procedents del carrer, han pogut viure el confinament per la Covid-19 com qualsevol altra família de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari