La brossa que tot ho inunda. És l’hora de les sancions i del canvi de sistema

La factura de la incivilitat. Ni el tímid esforç de l’Ajuntament per posar fil a l’agulla ni la feina abnegada de molts dels treballadors municipals i del servei de recollida d’escombraries no donen cap resultat efectiu

17 septiembre 2019 09:40 | Actualizado a 17 septiembre 2019 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No, tampoc no els parlaré en aquesta mirada de política, decebut com molts de vostès de la incapacitat dels nostres representants per trobar, fins al moment d’escriure aquestes línies, una solució al bloqueig. He triat quelcom més terrenal com és la ineficaç gestió de la recollida de la brossa i la neteja viària, una de les principals preocupacions dels tarragonins i tarragonines.

Qui més qui menys ha desenvolupat el seu instint per evitar les cantonades amb els contenidors que oloren pitjor, les voreres amb més caques de gos i els carrers on s’acumulen les deixalles. És evident que ni el tímid esforç de l’Ajuntament per posar fil a l’agulla ni la feina abnegada de molts dels treballadors municipals i del servei de recollida d’escombraries no donen cap resultat efectiu.

La incivilitat és d’una magnitud que resulta fàcil distingir la Tarragona neta de la Tarragona bruta. Davant d’aquesta situació, crec que ha arribat l’hora de sancionar aquestes conductes i modificar de dalt a baix el sistema de tractament dels nostres residus des del seu punt d’origen, és a dir, des de casa nostra.

A Lió, com en altres ciutats franceses, no hi ha contenidors al carrer. La recollida de residus es fa a l’antiga
 

Llegeixo que el grup municipal de Ciutadans ha presentat aquests dies un «pla de xoc contra la incivilitat». Sense entrar a valorar el fons de la seva iniciativa, m’he quedat parat en saber que els actes de vandalisme costen 1,6 milions d’euros anuals a les arques municipals i la pràctica totalitat són per netejar o recollir residus. Ens hauria de caure la cara de vergonya a tots que el consistori s’hagi de gastar aquesta quantitat per netejar la nostra deixadesa. Ja no valen excuses, cal redefinir amb urgència el catàleg de sancions contra els infractors i establir el seu cobrament per la via executiva en cas d’impagament, com succeeix amb les infraccions tributàries o les multes de trànsit.

Adéu contenidors

Els contenidors, soterrats i en superfície, són un cau de brutícia i males olors. A més ocupen molt d’espai a la via pública i conviden a deixar qualsevol objecte al seu costat perquè segur, segur, que més tard o més d’hora algú vindrà a recollir-ho.

A Lió, com en altres ciutats franceses, no veuran vostès contenidors al carrer, amb l’excepció dels verds per a la recollida de vidre situats en punts ben concrets. És una ciutat globalment neta on ensopegar amb deixalles o excrements d’animals resulta un fet excepcional.

Cada comunitat de propietaris n’és responsable. Cada edifici té una dependència dedicada a les escombraries

I com és possible es preguntaran? L’element clau és que la recollida dels residus es fa a l’antiga. És a dir, cada veí, cada comunitat de propietaris n’és responsable. Dins de tots els edificis existeix una dependència dedicada a les escombraries. Al seu interior trobem els contenidors per dipositar la brossa. Els encarregats de la neteja dels immobles treuen aquests contenidors a la porta exterior minuts abans que passi el camió de recollida, normalment de dia per evitar el soroll nocturn. Un cop ha marxat el camió, els contenidors tornen dins l’edifici. La despesa s’inclou al rebut trimestral de la comunitat. Si algú té la temptació de deixar un objecte no autoritzat, és ràpidament identificat, primer per les càmeres de vigilància d’alguns edificis i també perquè resulta relativament fàcil saber qui ha estat l’infractor entre uns quants veïns.

Les sancions acostumen a ser efectives, bé amb el cobrament de la recollida extraordinària o bé amb una denúncia que es tramita per la via penal, en el cas d’abandonar les deixalles al carrer. Les multes són executives. Des dels 68 euros si es paga immediatament o dins dels 45 dies des de la recepció de l’avís d’infracció, fins als 180 euros si no es respecta el termini. Si es presenta recurs o no es paga, la decisió queda en mans d’un tribunal i pot arribar als 450 euros. I si s’ha fet servir un vehicle per abandonar les escombraries a la via pública, la sanció pot arribar als 1.500 euros i comportar la confiscació de l’automòbil.

Diguem prou! No deixem que la brutícia de la incivilitat inundi les nostres vides.

* Periodista. Fuentes va ser la primera veu de la primera emissió de Ser Tarragona. Des de fa una dècada és redactor del servei en castellà del canal europeu de televisió Euronews amb seu a Lió (França).

Comentarios
Multimedia Diari