Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La diversitat religiosa com a repte polític

Enric Vendrell i Aubach // Expert en gestió de la diversitat i diàleg interreligiós

Diari de Tarragona

Whatsapp
La diversitat religiosa com a repte polític

La diversitat religiosa com a repte polític

Prop d’un milió de persones s’identifiquen com a membres d’alguna de les anomenades “confessions minoritàries”. La nostra és una societat caracteritzada per la diversitat religiosa. En major o menor mesura els governs d’Europa s’han adonat d’aquest fet i en els darrers anys han desenvolupat estratègies per donar resposta a les demandes i necessitats generades per aquesta nova forma de diversitat.

La gestió de la diversitat religiosa és un repte en el qual ens hi juguem la cohesió social; i per al qual no existeixen receptes definitives i que interpel·la tots els poders públics. I és que la gestió de la diversitat religiosa afecta totes les institucions públiques i de manera molt particular aquelles que estan en contacte amb la ciutadania d’una manera més directa; en especial les escoles, els centres sanitaris o els centres de serveis socials. Ens calen, per tant, polítiques de gestió de la diversitat religiosa des de tots els nivells de la societat. Però amb quins objectius ?

La gestió d’aquesta diversitat no hauria de ser l’expressió d’un ideari polític determinat, sinó el mínim comú denominador sobre el qual s’hauria de bastir qualsevol iniciativa en l’àmbit dels afers religiosos: En primer lloc, que els individus i les comunitats puguin exercir el seu dret a la llibertat religiosa. I segon, que l’exercici d’aquest dret no esdevinguin sota cap circumstància un element de fractura social.

Només acceptant que les creences religioses d’altri –o la manca d’aquestes- són tan legítimes com les pròpies és possible avançar cap a un escenari que ens acosti als dos objectius anteriorment esmentats.

La gestió de la diversitat religiosa no és una política sectorial. Cal entendre que les polítiques de gestió de la diversitat religiosa es duen a terme des de gairebé qualsevol àmbit de la nostra societat i que per tant tots tenim una responsabilitat a l’hora d’implementar-les. No es tracta de renunciar a les nostres conviccions particulars. Simplement ens cal desenvolupar una mirada comuna de respecte cap a la diversitat.

Enric Vendrell i Aubach

Expert en gestió de la diversitat i diàleg interreligiós

Temas

Comentarios

Lea También