La fi de l’apocalipsi laboral

Radiografia del mercat de treball a Catalunya. Es crea ocupació de qualitat, al sector serveis i amb jornada completa segons un estudi de l’empresa de recursos humans Manpower 

18 marzo 2019 11:17 | Actualizado a 18 marzo 2019 11:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Últimament estic escrivint alguns articles sobre la situació del mercat laboral de casa nostra, i és que és un tema ampli i amb molts aspectes a analitzar. Avui us mostraré una radiografia del mercat de treball des del punt de vista de la creació d’ocupació que ens permet ser optimistes segons un estudi de l’empresa de recursos humans Manpower que presenta un futur immediat esperançador.

Aquest informe destaca que a Catalunya aquest any es crearan 73 mil nous llocs de treball i l’any que ve se’n recuperaran 64 mil. Si aquesta tendència es confirma, a casa nostra s’hauran creat 600 mil noves ocupacions des del 2013 fins al 2020, fet que permetrà que a finals de l’any que ve arribem gairebé a tenir els mateixos nivells d’ocupació d’abans de la crisi econòmica amb uns 3,4 milions de treballadors, recuperant així les feines perdudes durant aquests anys catastròfics pel nostre mercat laboral. Segons aquestes previsions sembla que l’apocalipsi ha arribat a la seva fi i que l’augment del consum, de la demanda, de les inversions i les exportacions han revitalitzat l’activitat econòmica i, de retruc, han contribuït a aquesta creació d’ocupació tan intensa.

Cal celebrar que aquí no s’acaben les bones notícies, sinó que, a més de crear-se ocupació, aquesta és de més qualitat. La recuperació econòmica ja no es centra en el sector de la construcció sinó sobretot en la indústria i els serveis vinculats al turisme i a les exportacions. De fet, de cada quatre llocs de treball actuals tres són del sector terciari, és a dir, de prestació de serveis relacionats amb la demanda turística, a les empreses privades vinculats a les vendes a l’exterior, a la logística i als transports. En canvi, a l’altra cara de la moneda hi ha el sector del comerç que no destrueix ocupació però crea llocs de treball de manera molt moderada.

Un altre aspecte positiu de l’actual mercat de treball és el fet que augmenta més el nombre d’assalariats que el de no assalariats i s’incrementen les feines a jornada completa mentre que es redueixen les temporals. Durant la crisi la majoria de treballs que es van perdre eren a jornada completa i llavors van créixer molt les feines a temps parcial, els autònoms, els falsos autònoms i la subocupació, és a dir, persones que fan feines d’una categoria inferior a la seva qualificació professional. 

Ara s’ha girat la truita i augmenta l’ocupació més estable i de qualitat. A això s’hi afegeix que durant la recuperació econòmica s’ha incrementat en un 34% l’ocupació dels treballadors amb nivells de formació alts i això és positiu perquè es tracta d’una ocupació més qualificada, formada i més adaptable als canvis.

Això ha de servir de toc d’atenció a les persones amb nivells educatius baixos que es veuran amb la necessitat de reciclar-se i formar-se perquè es preveu que en els pròxims dos anys hi haurà fins a 20 mil llocs de treball de baixa qualificació que desapareixeran. 

Si ens fixem en el mercat laboral per sexes, l’ocupació femenina ja ha superat la crisi de llarg i ara hi ha més dones treballant que el 2007. Això respon al fet que el sector dels serveis està ocupant a moltes dones i el mercat laboral està gairebé arribant a la paritat per sexes. 
D’aquest informe també s’extreu que hi ha diferències segons la procedència dels treballadors.

El creixement de l’ocupació immigrant és molt superior a la dels natius i la població forastera ja ha recuperat els nivells d’ocupació que tenia abans de la crisi. D’altra banda, actualment hi ha gairebé un 40% menys de joves ocupats que al principi de la crisi, segurament perquè molts han optat per sortir del mercat laboral per formar-se.

Aquestes dades demostren que anem pel bon camí però encara hi ha molta feina per fer i no ens podem adormir. Per seguir endavant i fer que l’economia rutlli cal estabilitat tant política com legislativa. Espero que els qui ens governen tinguin encerts i amplitud de mires per no tirar a la brossa el camí de la recuperació que tant ens està costant a tots. 

 

Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.         

Comentarios
Multimedia Diari