La música és una eina de difusió d'idees

El grup altafullenc Porto Bello, encapçalat pels germans Blàzquez, s’ha emportat el premi a ‘Millor Artista Revelació’ de l’any per votació popular

19 marzo 2018 11:53 | Actualizado a 19 marzo 2018 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Doncs tornem al Diari a escriure després d’un temps de descans, segona temporada en paper i tercera per televisió. Ja portem més de vuitanta-cinc programes a la televisió local explicant idees i projectes d’entitats, professionals i emprenedors del veïnat. El nombre de reportatges s’han reduït i els pocs que hem fet han sigut especials. La primera ocasió va ser a finals de gener, va manar a Madrid amb motiu FITUR.

El darrer va ser aquest passat dimecres, vam anar a Girona, exactament al seu auditori per visualitzar els Premis Enderrock del 2018. XX Premis de la Música Catalana. La gent que em coneix sap que no sóc de photocalls i no m’agrada el postureig... i si recordeu tampoc sóc d’escoltar música durant el temps d’oci, però tocava anar-hi. Teníem diversos objectius/fronts oberts; poder entrevistar breument artistes musicals que quan venen a casa nostra no tenim l’opció d’entrevistar gairebé la majoria de vegades (encara no sé de qui és culpa). A la vegada volíem veure el xou per prendre nota i també volíem fer una mica d’autobombo de la tercera edició del concurs musical “la Cançó de l’Estiu”. L’any passat els guanyadors van ser el grup vallenc-barceloní Mostassa... i tenim ganes de trobar el grup musical d’aquest 2018. Als diferents artistes musicals que ens vam trobar, els vam fer escriure un ingredient de com ha de ser una cançó per petar-ho.

La mecànica de la gala tenia tres eixos: entregar els premis de la crítica, els premis de votació popular i diverses actuacions musicals. Una gala aparentment llarga però que va passar volant pel ritme que tenia, enhorabona per l’escaleta. La gala es va obrir amb l’estrena del directe de la cançó “cant de lluita” del grup folk Roba Estesa amb la col·laboració d’una vintena de veus femenines de l’escena.

La votació popular, va recollir un total de 32.112 vots durant les tres rondes. Els altafullencs Porto Bello van guanyar com a millor artista revelació. I justament era l’única representació del territori Tac12 a la darrera ronda. Lo submarino de Reus el guardó a la millor sala de concerts. No era fàcil, Sala Apolo i la sala gironina la Mirona eren els seus contrincants. La millor cançó de folk, s’ho va endur Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb “no tinc diners”.

Revisant les xarxes socials, em va alegrar que amistats en comú van celebrar la victòria de la sala reusenca, per part del Lluís Castro o el mateix Sergi Solis al premi de Porto Bello (el mateix que et posa facilitats per entrevistar artistes, com va ser aquest estiu amb la presència de Javier Gurruchaga a la Pineda, gràcies a Solis). Ho destaco perquè a la gala no es va veure a “a la teva” en directe.

Aquest diumenge, 18 de març, oferirà un concert a Vila-seca Dàmaris Gelabert

Anecdòticament em fa certa gràcia que portem uns dies que els participants d’Eurovisió estan apareixent a tots els programes de televisió (excepte a les locals) inclòs toquen en directe, tot molt estrany perquè la presència de la música a la televisió és minsa. Almenys a casa nostra, el programa auditori presentat per Jordi Cartañà i Joan Reig, amb la direcció de Miquel Rosich setmana darrera setmana van a contracorrent de les grans televisions i comptem amb actuacions musicals i/o entrevistes amb els músics del nostre territori.

Darrerament estic un pèl pesat amb la manca d’una cançó, banda sonora que acompanyi al projecte dels jocs del mediterrani. La proposta musical per part del Lunnis crec que no complirà les expectatives pel públic general, si per la canalla que segueix la televisió espanyola, i per donar fil musical a totes les necessitats.

Faria el mateix comentari si fos una proposta del Club Super 3, però la meva proposta musical pel públic infantil hagués sigut contactar amb el referent dels darrers anys que ho peta i aquest diumenge 18 de Març actuarà a Vila-seca. Dàmaris Gelabert, aquest diumenge estarà en concert per als més petits de la casa a les 11 del matí. L’activitat s’emmarca dins del Pla Educatiu d’Entorn per a famílies, amb la col·laboració de l’Auditori Josep Carreras. La cantant, pedagoga i musicoterapeuta Dàmaris Gelabert s’ha convertit en els darrers anys en el referent infantil musical per excel·lència, les seves cançons es reprodueixen diàriament a les escoles i a les cases, on nens i nenes les canten i les gaudeixen.

La Música és una eina de difusió d’idees, i des de fa dies la premsa (sobretot la ràdio i la televisió) podrien utilitzar-la per quant tractem l’actualitat dels jocs, al camp del Nàstic la podrien fer sonar abans dels partits, les escoles podrien posar-la per fer l’entrada/sortida a classe... i actes públics que tenen lloc al nostre territori la podrien fer sonar de forma enllaunada i/o directe. Per fer bullir l’olla i sobretot transmetre tot l’enrenou.

Mentrestant aquestes setmanes l’organització estem cercant nous escenaris perquè actuï el grup musical durant l’estiu, l’escenari per Sant Magí a Tarragona i al festival Festiuet de Valls ja hi comptem. Esperem que altres poblacions del territori demostrin interès i participin en formar part d’aquest projecte. Perquè siguem sincers, abans que ens diguin els de fora quina és la cançó de l’estiu, que millor que ho decidim els de casa, no?!

Enhorabona a la tasca de la televisió de Girona, la Xarxa i tot l’equip de premsa d’Enderrock per tot el sarau que vau tramar el cap de setmana passat. Esperem poder repetir l’any vinent.

Comentarios
Multimedia Diari