Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La nit i el dia. L’antagonisme de les polítiques comercials dels EUA i la UE

Dos mons oposats. Mentre els Estats Units es tanquen apujant els aranzels de les importacions, la Unió Europea s’obre cap a l’est i signa un pacte de lliure comerç amb el Japó

Diari de Tarragona

Whatsapp
griselda.jpg

griselda.jpg

Proteccionisme o lliure comerç. Els Estats Units i la Unió Europea tenen posicions contràries respecte al comerç mundial. La política del president nord-americà, Donald Trump, centrada en la protecció i l’impuls de la indústria del seu país davant les importacions, l’ha portat a augmentar els aranzels d’alguns productes i a allargar la seva llista d’enemics.

Totes les alarmes es van encendre a principis de març, quan Trump va anunciar la seva voluntat d’imposar taxes d’un 25% a la importació d’acer i d’un 10% a l’alumini a tots els socis comercials dels EUA, però països com Mèxic i el Canadà en van quedar exclosos.

No és el cas de la Xina, país especialment afectat i que cada any exporta acer i alumini als EUA per 60.000 milions de dòlars. El govern xinès va contraatacar imposant aranzels del 25% a 128 productes nord-americans com fruita seca, fruites, vi i derivats del porc. 

Des de l’OMC, l’Organització Mundial del Comerç, avisen que una guerra comercial no interessa a ningú i només provoca perdedors. Però Trump ha seguit amb el proteccionisme com a bandera.

A finals del mes de juny s’hi va afegir un nou episodi amb l’amenaça del president nord-americà de gravar amb un 20% tots els cotxes fabricats a Europa venuts als EUA.

Va ser la resposta de Trump a la decisió de la UE d’imposar una taxa addicional del 25% a 200 productes elaborats als Estats Units com a represàlia per les seves mesures proteccionistes que Europa considera injustificades. Entre els productes afectats hi ha les motos Harley Davidson, tabac, sucs de taronja, el blat de moro, la crema de cacauet, el whisky bourbon i els texans de la marca Levi’s.

A més, aquest impost arriba fins al 50% en productes com sabates i rentadores. La xifra que recaptarà la UE amb aquests aranzels arriba als 2.800 milions d’euros, molt lluny, però, dels 6.400 milions que els EUA guanyen amb la imposició de les taxes a l’acer i l’alumini. Segons la Comissió Europea, en el futur aquesta diferència de 3.600 milions d’euros es reequilibrarà en el marc de l’Organització Mundial del Comerç. Haurem d’esperar per veure-ho.

Europa contraresta el proteccionisme de Trump segellant demà un pacte de lliure comerç amb el Japó. Amb l’acord suprimiran el 99% dels aranzels quan finalitzi el període de transició establert.

El pacte entrarà en vigor l’1 de gener del 2019 i permetrà que les empreses europees s’estalviïn gran part dels 1.000 milions d’euros en aranzels que paguen cada any per exportar al Japó. A més, les obrirà al gran mercat nipó amb un potencial de 127 milions de consumidors. Actualment unes 70.000 empreses europees comercien amb el Japó.

El sector alimentari serà el gran beneficiat d’aquest pacte. El Japó és el quart mercat de les exportacions agrícoles de la UE i el 85% d’aquests productes no pagaran taxes duaneres.

Brussel·les calcula que les exportacions de carn i de productes làctics al Japó poden augmentar fins a un 180% amb la gairebé eliminació dels aranzels sobre la carn de porc, el producte més exportat al Japó.

El segon és el vi i també es veurà beneficiat per la supressió del 15% del gravamen actual i els aranzels a la carn de boví i a alguns formatges s’aniran reduint i eliminant de manera progressiva. Catalunya en sortirà molt beneficiada, ja que concentra més de la meitat de les exportacions espanyoles del sector agroalimentari al Japó.

Amb aquest pacte comercial Europa vol mostrar la seva postura contrària al proteccionisme nord-americà. Sembla, doncs, que ara és un bon moment per apostar pel Japó amb l’establiment de relacions comercials que ofereixen una via de negoci a llarg termini.

Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònomade Barcelona (UAB), Maite Curto treballaa Catalunya Ràdio des de 1994.

Temas

  • la mirada

Comentarios

Lea También