La nova cultura ‘influencer’

El ‘feedback’ que poden esta-blir amb els seus seguidors marcarà una de les constants diferencials de la nostra socie-tat actual virtual vers les for-mes de comunicació d’anys enrere, on l’usuari era un ob-jecte passiu que es limitava a jutjar de manera reposada
 

08 diciembre 2021 12:46 | Actualizado a 08 diciembre 2021 12:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Per als homes de la Il·lustració, de mitjan segle XVIII, la cultura anava íntimament vinculada al concepte de «civilització» i, paral·lelament, a un refinament de les pràctiques i dels hàbits col·lectius establerts, com a conseqüència d’un progrés que havia vençut el desconeixement. 
En l’actualitat, amb l’eclosió de les noves tecnologies i de l’ampli desplegament de les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram, etc.), un nou tipus de comunicació i d’entreteniment cultural s’estableix, principalment, entre el públic més adolescent i juvenil. Es tracta de l’anomenat fenomen influencer.

Els anomenats influencers dins de l’engranatge social i econòmic del capitalisme, on l’estratègia del màrqueting més subtil intenta atreure joves desimbolts i amb poder de convocatòria, que sense gaire esforç, però amb un mínim de coneixement dels dispositius tecnològics, es disposen a oferir amb la seva oratòria directa, familiar i espontània un nou contingut audiovisual que sigui del gust dels seus usuaris internautes.
Molts d’aquests comunicadors han esdevingut els nous ídols del panorama virtual interconnectat. Els agents de poder són coneixedors del seu paper rellevant, i en algunes ocasions han sol·licitat dels seus serveis per intentar conscienciar al jovent de certes mesures a prendre per millorar la salut pública. Un cas molt destacable va ser la crida que van fer alguns polítics i alts directius d’organismes oficials europeus a molts d’aquests gurus de la proclama en xarxa per sensibilitzar el sector, principalment més jove, de la necessitat de posar-se la vacuna contra la covid.

Estem a punt d’entrar a les festes nadalenques, moment de tradicions familiars, de retrobaments desitjats i de campanyes publicitàries agosarades i temptadores, que ben segur aprofitaran les estrelles del panorama influencer per fer augmentar el consum d’aquella marca o producte determinat seguint minuciosament els gustos, capricis i necessitats del seu públic.

El seu llenguatge extravertit, desimbolt i atrevit a través de les xarxes socials serà el seu millor aliat. D’altra banda, la simplicitat de la seva elocució i el feedback que poden establir amb els seus seguidors marcarà una de les constants diferencials de la nostra societat actual virtual vers les formes de comunicació d’anys enrere, on l’usuari era un objecte passiu que simplement es limitava a observar i a jutjar de manera reposada.

Com a conseqüència del fenomen influencer i de les xarxes socials es produeix una democratització en el sistema d’accés a aquestes. Aquest prodigi de la tècnica farà que qualsevol de nosaltres pugui esdevenir un reconegut i prestigiós ambaixador del ciberespai, però malauradament en una col·lectivitat que a vegades es torna banal serà fonamental no caure en el parany de la vulgaritat.

Sortosament, sempre podrem gaudir d’un Harry Potter, de la celebèrrima J. K. Rowling, malgrat que aquesta hagi estat desbancada en nombre de vendes pels nous codis tàctils de la influencer Zoe Sugg amb la seva novel·la Girl Online.

Comentarios
Multimedia Diari