La novel·la dels Fets de la Fatarella

«L’anarquisme és un ideal de bondat, de bellesa, de servei als altres i, sobretot, d’independència personal» (Josep M. Alomà). Si es descuida no queda ni l’apuntador

30 agosto 2021 11:20 | Actualizado a 30 agosto 2021 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 1936 la CNT va organitzar a Barcelona un congrés de camperols on el líder anarquista Josep Peirats va defensar els avantatges del treball col·lectiu. Un pagès de la sala va intervenir per explicar el seu cas: «A casa nostra tenim tres jornals d’hort, una finca que mon pare i jo vam posar en producció eixugant uns aiguamolls. En aquesta finca hi tenim molta suor enterrada i no veig just haver-la de compartir amb gent que ni tan sols sap què és una aixada». Peirats digué que «s’han de respectar totes les opcions», però des del fons de la sala ressonà un fort crit: «Fora els individualistes!»

L’any següent (gener de 1937) 34 pagesos foren assassinats pels anarquistes per negar-se a la col·lectivització de les seves terres. És l’infaust episodi de la Guerra Civil conegut com els Fets de la Fatarella. Josep Gironès Descarrega, nét d’una de les víctimes (Josep Descarrega Llop) ha dedicat molts esforços a recuperar la memòria històrica i a trobar la reconciliació de tots els veïns del poble. Als Fets de la Fatarella ambienta Gironès la seva darrera novel·la històrica La doble mort d’un anarquista (Pagès editors).

L’autor realça la teoria política de l’anarquisme: la llibertat total de les persones, l’absència de qualsevol forma de govern, la desaparició de la propietat privada. Tot molt bonic sobre el paper, però «una gran utopia», conclou Gironès. Gran i sagnant utopia.

Comentarios
Multimedia Diari