La política energètica del futur Estat

La política de Madrid ha provocat l'abandonament de l'energia fotovoltaica

19 mayo 2017 23:57 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El dijous 27 de novembre va tenir lloc, a Móra la Nova, la jornada sobre energia i desenvolupament local, en què va intervenir la Mesa d’Alcaldes per l’Energia, representat pel seu director, Joan M. Sabanza, el qual ja va avançar que en el possible escenari d’una Catalunya independent el model s’aproximaria al francès, o sigui que s’hauria de dependre molt més de l’energia nuclear, la qual cosa segurament vol dir que les nuclears catalanes haurien de perllongar la seva vida, sense un límit clar.

Casualment, és el que el ministre Soria va dir el dimarts anterior, argumentant que Espanya no podia prescindir de l’energia nuclear, per ‘sentit comú’, i encara més ‘casualment’, el dijous 4 de desembre, llegeixo al Diari de Tarragona, secció Ebre, que l’ANAV prepara les plantes nuclears per allargar la seva vida útil, doncs al final de l’article, el director d’ANAV, Sr. Gago, manifesta: «El nostre objectiu és tenir les plantes en perfecte estat de revista per operar, com a mínim, fins als 60 anys».

Anem a veure què vol dir aquest ‘sentit comú’ que comenta el ministre! Recordeu Fukushima?, no fa gaires anys, concretament el 2011, que l’àrea japonesa de Fukushima va patir un fort tsunami, el qual va espatllar, sense remei, els sistemes de refrigeració d’un complex nuclear, el de Fukushima, amb el disseny de General Elèctric. L’accident va comportar que en un radi de 30 km s’evacuessin més de 170.000 persones, que es varen posar en greu perill sanitari, i van perdre tots els seus béns, per sempre.

A Catalunya tenim 3 centrals nuclears en actiu, amb una potència d’uns 3.146 MW en el seu total, dues d’elles situades a Ascó, Ribera d’Ebre, i l’altra no gaire lluny, a Vandellòs. Catalunya és un país petit, amb 41 comarques, i amb una superfície de 31895 km2.

Què passaria si per qualsevol motiu, tinguéssim un accident nuclear a Ascó com el de Fukushima, amb fusió del nucli?, que passaria si s’adoptessin les mateixes mesures que al Japó, amb 30 km d’evacuació?, doncs que en aquest 30 km de radi d’Ascó, hi tenim tres comarques senceres, i tretze poblacions d’altres comarques, algunes d’elles de l’Aragó (la Franja), un total de 76640 persones segons el cens de 2009. Respecte al creixement de les energies netes, hem de saber que la política del govern de Madrid, ha provocat l’abandonament de la majoria de projectes d’energia solar fotovoltaica, i la ruïna de moltes de les existents.

En conclusió, les centrals nuclears les hauríem de tenir en funcionament fins a l’expiració de les llicències actuals, temps més que suficient per preparar el país amb el desenvolupament d’un nou pla d’energia més sostenible. Respecte als treballadors de les nuclears, solament cal recordar que el desmantellament pot durar de 10 a 15 anys, temps en què es manté la major part de la plantilla.

Així doncs, demanaria a la MADE que faci els moviments precisos, per acostar el nostre model energètic a les energies «netes» al màxim possible, per posar els fonaments necessaris perquè el nostre territori fos un pol d’atracció de les indústries eòlica, fotovoltaica i resta d’energies netes, d’aquesta manera generaríem ocupació en indústries de futur, en lloc de mantenir el passat, i per tant allunyar-mos tot el possible dels models francès, i del ministre José Manuel Soria López.

Comentarios
Multimedia Diari