L’acord: El pacte sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia, una entesa a celebrar

Sorpreses. M’ha sobtat del document que apel·li a la funció pedagògica de la política. Els partits es comprometen a fer un esforç per destacar allò positiu que ha comportat aquesta transformació social tan profunda.

07 abril 2019 16:25 | Actualizado a 07 abril 2019 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En aquests anys en què costa de sumar unanimitats, de tenir a una mateixa taula als diferents partits parlamentaris em sembla notable l’acord per un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia que es va tancar aquest dilluns amb la implicació i supervisió d’una seixantena d’associacions i ONG’s. Gairebé per fer un castell de focs. Per molt que ho ha demanat el president de la Generalitat, Quim Torra, no s’ha aconseguit per exemple, que Ciutadans, i tampoc el PP, i la CUP volguessin ser al Palau de la Generalitat en una taula de diàleg dels partits catalans.  

La idea promoguda pel PSC ha tingut dues sessions, fins a embarrancar en l’ampliació de la taula incorporant-hi partits d’àmbit estatal, i encara més quan Miquel Iceta va llençar la idea que un relator, un notari o un secretari que donés fe del que s’hi aniria parlant, va acabar generant la manifestació de les tres dretes a Colón, i de retruc la convocatòria de les eleccions d’abril. Les de la incerta glòria d’un dia d’Abril. Aquella taula va generar unes eleccions, i aquestes eleccions, i les que seguiran amb l’espantall de l’extrema dreta de Vox, ha acabat precipitant aquest acord que ha promogut el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. 

S’ha de celebrar, de tant escassos com estem d’entesa. Aquesta setmana el Parlament ha acabat fent posar d’acord, ara sí, socialistes i Ciutadans, també comuns i populars, a l’hora de demanar al president Torra que o bé convoqui eleccions (ja va dir que no) o que se sotmeti a una moció de confiança (tampoc sembla que la moció l’obligui). 

Ja veurem si les campanyes electorals dels pròxims mesos no acaben aixafant la guitarra

La majoria desballestada pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que ha fet del reglament del Parlament, el que no es deixa fer, ni als propis membres de la Mesa, suspenen actes dels diputats a l’exili i les dels presos polítics, alterant el resultat i proporcions de les urnes, dona força moral al President i els seus diputats a fer oïdes sordes a la moció. 

Per tant, tenim aquest acord contra el racisme i la xenofòbia, mentre deixem sense poder votar milers i milers de nous catalans que fa una pila d’anys que són aquí i que fins i tot havent-hi nascut no se’ls deixa votar. Ara mateix hi ha una campanya d’aquests electors que demanen als abstencionistes que es treguin la mandra i que el 28 d’abril votin per ells. 

M’ha sobtat de l’acord, que apel·li a la funció pedagògica de la política. Es comprometen a «contribuir a la comprensió de les transformacions viscudes, tant a les persones que han arribat recentment a Catalunya com a les que ja hi eren». Fer un esforç a parlar amb dades i destacant allò positiu que ha comportat aquesta transformació social tan profunda. És clar que hi ha problemes i els que han protagonitzat a Tarragona mateix, el grup de menors que va violar una companya acollida, obliguen a entendre encara més aquestes situacions angoixants i de desarrelament inicial. 

Fa temps que entitats com Reus Refugi emeten missatges positius sobre la immigració i parlen dels casos de cada persona

Al costat de notícies que esborronen com aquesta, n’hi ha d’altres com les històries que coneixen de primera mà la gent de Reus Refugi (i la d’altres entitats similars arreu del país) que encaren l’acollida amb mirada neta, i ajuden els refugiats que fugen de la guerra en aquest xoc que suposa arribar a una terra nova, i una societat tan allunyada de les seves. 

Aquest dissabte se’ls va dedicar el Sopar Solidari que promou Pont de Solidaritat i la parròquia de Sant Bernat Calvó del barri Fortuny de Reus. Emetre missatges positius sobre la immigració i parlar dels casos de cada persona, no atribuir-los comportaments col·lectius, contextualitzar, evitar i denunciar els discursos que incitin el pas del racisme latent als actes de racisme. 

Aquests són alguns dels compromisos que es van signar dilluns passat, i dels que hauran de retre comptes d’aquí a mig any. Ja veurem si la campanya, si les campanyes electorals no acaben aixafant la guitarra.

 

Xavier Graset dirigeix i presenta ‘Més24’ (TV3) i col·labora a Catalunya Ràdio, on fa el programa ‘Líquids’ i n’havia fet d’altres com ‘L’oracle’. Va començar a Ràdio Salou i va ser promotor de Canal Reus TV. 

Comentarios
Multimedia Diari