L´altra història de Tarragona

Al solar del Fòrum només hi havia runes, herbes, gats, brossa... Hi jugàvem a 'lladres i serenos'

19 mayo 2017 21:55 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

He quedat esmaperdut quan, aquest primer de setembre, he llegit els grans titulars del Diari que afirmaven que ‘Los elementos más emblemáticos del Fòrum de la Colònia no son auténticos’. Però, és que encara hi ha algun tarragoní que no sap que les restes del Fòrum no són de veritat? És que encara hi ha algun innocent que pensa que el conjunt monumental del carrer de Lleida és un patrimoni autèntic? De veritat que els tarragonins ignoren que el Fòrum de la Colònia és una simple reconstrucció? Santa innocència!

De petit, amb els veïns del carrer Soler i amb els dels carrers de Lleida i Cervantes, anava jo a jugar al mateix lloc on ara hi ha el Fòrum. Allí no hi havia ni columnes, ni voreres ni tabernae. Res de res. Només hi havia runes, herbes, gats, brossa... Allí jugàvem a ‘lladres i serenos’ i coneixíem els amagatalls de tot el recinte. També hi havia una petita esplanada –on ara hi ha les tabernae– que ens permetia jugar a pilota. Anar a les ‘muralles’ era una festa. Dèiem les ‘muralles’ per la simple intuïció que algunes fileres de blocs de pedra podien ser obra dels romans. Ni de lluny pensàvem que tot aquell espai que consideràvem nostre, més tard, es convertiria en el Fòrum de la Colònia.

Si algú va a l’hemeroteca, potser encara trobaria alguns exemplars del diari El Correo Catalán on jo ja denunciava una reconstrucció allunyada del rigor històric. O sigui, la notícia ve de lluny. Més encara: el corresponsal del setmanari anglès The Economist, que tenia residència a Tarragona, va quedar atònit quan li vaig explicar que les famoses columnes no eren autèntiques. El periodista havia quedat meravellat de la columnata que es veia des del carrer de Lleida. Vaig haver d’insistir per fer-li entendre que allò que contemplava era una rèplica. El que no sé és què va escriure a la seva crònica...

Aquesta és l’altra història del patrimoni romà de Tarragona. És una mostra més de la història que no s’explica. A la ciutat no hi ha memòria recent o es perd molt sovint per ignorància o per interès. És igual. I ara, què es farà? Ara que, després dels anys, s’ha desvetllat la notícia oblidada, què s’explicarà als visitants del Fòrum de la Colònia? Què podré explicar al meu amic, el periodista anglès, quan el torni a veure?

Comentarios
Multimedia Diari