L'arquebisbe que va portar l'aigua a Tarragona

Professà a l'Orde de Sant Agustí

19 mayo 2017 23:58 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Professà a l’Orde de Sant Agustí. Als 12 anys acaba Filosofia al convent de Barcelona, als 13 és mestre d’estudiants i secretari provincial i als 33 és prior del convent. Llicenciat en Teologia, doctor en Dret Canònic, llicenciat en Història Universal i expert en llengües orientals. Armanyà és un savi en oratòria i religiositat. Carles IV el presenta al bisbat de Lugo el 1768. El 1785 Pius VI el nomena arquebisbe de Tarragona.

El 1787 publica una carta pastoral sobre els enterraments, pioner en treure els cementiris que estaven tant a prop de les esglésies i nuclis urbans, en ares a la sanitat pública. Creà el 1794 un regiment de paisans en defensa de la nostra ciutat. Publicà en quatre volums cartes pastorals i sermons en el llibre Compendio de la història eclesiàstica de Feuy. Creà noves parròquies i escoles de cultura religiosa. Creà un mont de Pietat per a socórrer les necessitats dels preveres.

El 1800 reorganitza l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, aportant a més roba i material mèdic pels malalts. Aquest arquebisbe autoritzà el 1783 engrandir l’ermita de la Mare de Déu de Montornès a la localitat de la Pobla de Montornès. Emprèn a petició del municipi el projecte d’ampliació del port que el 1770 ja és una realitat. El prelat Joaquim de Santyian havia començat els treballs per tal de resoldre la manca d’aigua que patia Tarragona. Des de Puigpelat, Armanyà continua les obres amb la col·laboració de l’arquitecte Antoni Rovira i Fraga, expert en conduccions d’aigües.

Les obres passaven per Vallmoll, la Secuita, Els Pallaresos, el Pont del Diable, pel dipòsit regulador amb arcs de pedra i maó salvant el desnivell de l’Oliva i fins a Palau. Armanyà acaba l’obra a la placeta de Sant Antoni. Avui Armanyà és honorat amb un carrer de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari